"Operacija osveta" srušila sajtove

Hakeri, koji pružaju podršku osnivaču "VIkiliksa", oborili su vebsajtove švedskog tužilaštva, advokata podnositeljki tužbe za silovanje.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2010.

15:07

Default images

Oboreni su sajtovi i švajcarske finansijske službe, kao i kompanije za kreditne kartice "Masterkard", koja je "Vikiliksu" blokirala donacije.

Tužilaštvo, po čijem je nalogu za hapšenje britanski sud juče odredio pritvor Asanžu, saopštilo je da je napad prijavilo policiji.

Urednik vebsajta tužilaštva Frederik Berg je rekao da je "lako pomisliti da postoji veza sa 'VIkiliksom'", ali da u ovom trenutku to ne može da potvrdi.

Tužilaštvo nije saopštilo odakle napad dolazi, ali je vebsajt "Operacija osveta", koji se bori za slobodu na Internetu, u jednoj poruci pre 16 sati objavio da mu je meta napada sajt tužilaštva, što je prenela društvena mreža "Tviter".

Vebsajt "Operacija osveta" je kao metu napada označio i vebsajt kompanije "Masterkard".

Kompanija "Masterkard" nije bila odmah dostupna za komentar, a njihovom vebsajtu nije se moglo pristupiti, preneo je Rojters.

Veb sajt švedskog advokata Klesa Borgstroma, koji zastupa dve Šveđanke koje tuže Asanža za silovanje, bio je nedostupan, a probleme je imala i švajcarska služba "Postfajnans", koja je u ponedeljak zatvorila Asanžov bankarski račun.

Aktivisti koji sebe nazivaju "Anonimni" zapretili su početkom sedmice da će pokrenuti seriju napada protiv firmi, poput kompanije za plaćanje preko Interneta "Pejpal", koja je blokirala donacije namenjene "Vikiliksu".

Oni su pokušaj cenzure "Vikiliksa" okarakterisali kao deo prvog globalnog informatičkog rata.

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž, koji je u pritvoru u Velikoj Britaniji, čeka izručenje u Švedsku, kako bi bio ispitan po optužbama za silovanje, koje demantuje.

Asanžove pristalice smatraju da su optužbe protiv njega politički motivisane.

Vebsajt "Vikiliks" je 28. novembra počeo da objavljuje poverljivu diplomatsku prepisku između Stejt departmenta i američkih ambasada i konzulata i do sada je objavio samo manji deo ukupno 251.287 dokumenata, koliko tvrdi da poseduje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: