"Vikiliks" pokrenuo veliku debatu

Internet stranica wikileaks.com je zatvorena zbog političkih pritisaka na internet provajdere, rekao je Rojtersu Džonatan Vud, analitičar za globalna pitanja.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2010.

10:59

Default images

Međutim, mnoge stranice koje su u međuvremenu nastale u mnogim evropskim zemljama omogućavaju pristup dosad objavljenim informacijama.

Činjenica da se s interneta može preuzeti 250.000 diplomatskih prepiski i gotovo svi vojni zapisnici iz iračkih i avganistanskih ratova predstavlja šok za sve one koji poseduju poverljive informacije.

Popularne internet stranice poput Tvitera i Fejsbuka su vrlo brzo usmerile korisnike ka ovim novim stranicama. Mišljenja i stavovi javnosti širom sveta su podeljena.

„Oduvek postoji podela na one koji žele da internet bude otvoren i slobodan i one koji ga vide kao rizik i koji žele da se informacije kontrolišu i štite. Ovaj slučaj je naglasio te podele“, izjavio je Džonatan Vud.

Ali čini se da se mišljenja dodatno polariziraju.

Stručnjaci za bezbednost su se razbesnili u poneđeljak kada je "Vikiliks" objavio listu američkih vojnih postrojenja širom sveta jer smatraju da to povećava rizik od vojnih napada.

S druge strane, mnoge internet stranice su podržale Asanža i pozvali korisnike interneta u celom svetu da se bore protiv cenzure tako što će širiti dalje sve diplomatske prepiske koje su procurele i bojkotovati stranice kao što su Amazon i PayPal koje su se suprotstavile "Vikiliksu".

Francuski ministar je u petak rekao da se Francuska trudi da blokira stranice koje su „nasledile“ wikileaks.com, a nekoliko američkih političara traži da Asanž bude optužen za izdaju i da se tretira kao terorista.

"Vikiliks" s druge strane tvrdi da je njihova stranica konstantno pod napadima.

„Ovo je prvi slučaj da društvo pokušava da cenzuriše stranicu koja je privržena isključivo principima transparentnosti. Šokirani smo da zemlje poput Francuske i Amerike svojom politikom i slobodom izražavanja sve više podsećaju na Kinu“, tvrde iz udruženja „Reporteri bez granica“, koji se bori za slobodu medija.

"Vikiliks" je pokazao koliko informacija može biti ukradeno za vrlo kratko vreme i koliko brzo se one mogu proširiti. Ranije bi za prenošenje tolike količine papirologije bili potrebni kamioni. Međutim, danas internet omogućava prenos informacija odmah i preko svih granica.

Rad: SAD odgovorne za objavljivanje dokumenata

Ministar spoljnih poslova Australije Kevin Rad izjavio je da su za objavljivanje poverljivih diplomatskih depeša odgovorne Sjedinjene Američke Države, a ne osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž.

"Gospodin Asanž nije lično odgovoran za neovlašćeno objavljivanje 250.000 dokumenata američke diplomatske prepiske. Amerikanci su odgovorni za to", rekao je Rad u intervjuu britanskoj agenciji Rojters.

Prema njegovim rečima, ljudi koji su prvobitno došli u posed dokumenata, ne Asanž, pravno su odgovorni za objavljivanje dokumenata, a curenje informacija dovodi u pitanje američku bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: