Kina ima svoju nagradu za mir

Kina će dodeliti sopstvenu "Konfučijevu nagradu za mir", samo jedan dan pre no što će u Oslu kineskom disidentu Liu Sjaobou biti dodeljena Nobelova nagrada.

Izvor: Beta

Sreda, 08.12.2010.

10:30

Default images

Nazvana po slavnom kineskom filozofu, nova nagrada je stvorena da "interpretira gledišta na mir koja ima kineski narod".

Poznat je i prvi laureat - to će biti bivši tajvanski potpredsednik Lijen Čan, jer je "sagradio most mira između domovine i Tajvana", a nagrada će mu biti dodeljena u Pekingu.

Portparolka Lijen Čana u Tajpeju nije mogla da komentariše odluku jer je u razgovoru sa novinarem Asošijeted presa prvi put čula za nagradu.

Među nominovanima su bila dva ranija dobitnika Nobelove nagrade za mir, bivši predsednik Južnoafričke republike Nelson Mandela i palestinski vođa Mahmud Abas, kao i osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts, kineski pesnik Ćiao Damo, bivši predsednik SAD Džimi Karter.

Nominovan je bio i 20-godišnji Pančen Lama, druga najvažnija figura u tibetanskom budizmu.

Njega je za duhovnog vođu odabrao Peking, koji redovno nipodaštava Dalaj lamu, duhovnog vođu Tibetanaca priznatog na Zapadu.

Predsedavajući komiteta za dodelu Konfučijanske nagrade Tan Čangliju rekao je da to telo nije državno, ali je priznao da ono tesno sarađuje sa kineskim ministarstvom kulture.

Tan nije želeo da pruži više podataka o komitetu - kada je stvoren, kako je pet članova žirija odabrano - već je rekao da će to biti saopšteno kasnije.

Laureat će dobiti 100.000 juana odnosno 15.000 dolara, a Tan je izrazio nadu da će ljudi steći uverenje da nagrada - koja nema međunarodno priznanje - ima globalni značaj.

U saopštenju komiteta kineske nagrade za mir se navodi da je uvođenje nagrade "neka vrsta mirovnog odgovora na ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir".

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, disident Liu Sjaobo nalazi se u kineskom zatvoru, na odsluženju 11-godišnje kazne zbog pozivanja da se njegova komunistička zemlja politički reformiše.

Peking je gnevan zbog odluke Nobelovog komiteta, i ne dozvoljava ni Liuu ni članovima njegove porodice da prisustvuju ceremoniji u Oslu.

Takođe je pokrenuo kampanju u kojoj ubeđuje druge zemlje da ne šalju svoje predstavnike na dodelu Nobelove nagrade za mir u petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: