Američka firma podvodila dečake

Zaposleni u američkoj privatnoj kompaniji, koji su obučavali avganistanske snage, podvodili su dečake policajcima, piše u dokumentu koji je objavio Vikiliks.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2010.

21:06

Default images

Prema navodima iz objavljenog dokumenta, policajci su često drogirani seksulano zlostavljali dečake.

Firma "Din Korp" (DynCorp) odabrana za obuku avganistanskih policajaca, prema navodima iz objavljenih dokumenata, bila je umešana u "angažovanje" mladih Avganistanaca za privatne zabave.

Dečaci od osam do 15 godina su na zabavama, organizovanim u avganistanskoj regiji Kunduz, izvodili "tradicionalne plesove", koje su talibani zabranili.

Našminkani i obučeni u žensku odeću, dečaci su izvodili zavodljivi ples pred, uglavnom, starijim, često drogiranim muškarcima, navedeno je u dokumentima koje su objavili britanski list "Gardijan" i portal "Siti stejt tajms".

Posle plesa, muškarci su putem aukcije kupovali dečake i seksualno ih iskorišćavali.

Avganistan je zahtevao da privatne kompanije budu stavljene pod mnogo veću kontrolu vlade, ali američka ambasada nije imala pravnu mogućnost da ispuni njihov zahtev i preuzme vlast nad centrima za obuku firme Din Korp.

U okviru istrage tog incidenta uhapšena su dva policajca i devet Avganistanaca, preneo je "Gardijan".

Avganistanski ministar unutrašnjih poslova Hanif Atmar je u razgovoru sa pomoćnikom američkog ambasadora prošlog juna istakao da bi taj incident trebalo zataškati i da bi objavljivanje priče o tome ugrozilo mnoge živote, navedeno je u depeši.

Kompanija "Din Korp" poznata je i javnosti u Srbiji. Naime, ona je 2005. godine pobedila na tenderu za izgradnju kargo-terminala na beogradskom aerodromu, ali je u novembru 2006. godine obavestila Vladu Srbije da odustaje od tog projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: