EK razočarana bojkotom Srbije

Evropska komisija je razočarana i zabrinuta zbog odluke Srbije da bojkotuje ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade za mir.

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.12.2010.

14:29

Default images

EK je u kontaktu sa srpskim vlastima da bi ova odluka eventualno bila promenjena, rekla je portparolka evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

"Očekivali bismo od države koja ima aspiracije da se priključi Evropskoj uniji da u potpunosti deli vrednosti EU, a zaštita ljudskih prava je jedna od fundamentalnih evropskih vrednosti, i da koordinira svoj stav sa stavom EU", rekla je Anđela Filote.

Ona je dodala da je "zajednička odluka svih 27 članica EU da prisustvuju ovoj ceremoniji".

Anđela Filote je rekla da je Evropska komisija "u kontaktu smo sa svojim srpskim kolegama kako bi im prenela ovu poruku".

Prema njenim rečima, "moguće je" da tokom sutrašnjeg sastanka komesara Filea sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem "bude pomenuto" i ovo pitanje.

"Vrlo pažljivo pratimo sva dešavanja u Srbiji, posebno ona vezana za politički kriterijum koji je ključan za preporuku Komisiji o tome da li je jedna država spremna ili ne da započne pretpristupne pregovore", dodala je Anđela Filote.

Ona je naglasila da je suviše rano da bi se moglo reći da li ovakva odluka Srbije može negativno uticati na mišljenje Komisije o njenoj kandidaturi za članstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: