Novosti: Sve veći državni aparat

Umesto da smanjuje broj činovnika, Vlada osniva razna nova tela, pišu "Novosti". Čak sedam institucija bavi se regionalnim razvojem.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 08.12.2010.

00:24

Default images

Uprkos obećanju da će smanjiti državni aparat, gotovo da ne prođe mesec, a da Vlada ne osnuje novu kancelariju, savet, radnu grupu, ili ne donese odluku da zaposli nove činovnike.

Posebno ”bode oči” što se najčešće daje ”zeleno svetlo” za gomilanje institucija koje praktično rade isti posao.

Tako je, na primer, Vlada u septembru osnovala sedmu instituciju koja se bavi regionima i njihovim razvojem, iako je ovo pitanje već u nadležnosti Ministarstva ekonomije, ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina, zatim Ministarstva za NIP, Nacionalne agencije za regionalni razvoj i Agencije za mala i srednja preduzeća.

Tela pod direktnim okriljem, Vlada ima oko 15 službi, saveta i kancelarija, za čiji rad godišnje izdvaja ogromna sredstva. Prema evidenciji povernika za informacije, na svim nivoima nagomilalo se skoro 11.000 institucija koje dobijaju novac iz budžeta.

Obrazovali su i Savet za razvoj nedovoljno razvijenih područja, koji ima predsednika i šest članova, a finansiraće se iz budžeta.

Pre nekoliko nedelja doneta je odluka da ubuduće na platnom spisku države bude još jedna Vladina kancelarija, osma po redu - Kancelarija za regulatornu reformu i analizu efekata propisa, mada se time već godinama bavi Jedinica za SRP.

Kada se ne bavi formiranjem novih tela, Vlada ”širi” birokratsku mrežu. Skoro na svakoj sednici Vlade, pod tačkom dnevnog reda ”kadrovska rešenja”, ministri ”popunjavaju” komisije, službe, upravne i nadzorne odbore, povećavaju broj pomoćnika i zamenika u raznim institucijama.

U javnosti je gotovo nezapaženo prošlo imenovanje dva nova pomoćnika direktora Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju, a Savet je do sada uspeo da održi samo jednu sednicu.

"U Kancelariji trenutno radi osam ljudi, a odluka da se imenuju još dva pomoćnika doneta je još pre godinu dana, kada smo mislili da će čitav proces ići mnogo brže“, objašnjava Nenad Živković, novoimenovani pomoćnik direktora Kancelarije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: