SPO i LSV protiv bojkota Nobela

Parlamentarne stranke Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine su zatražile da se preispita odluka o bojkotu dodele Nobelove nagrade.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2010.

14:41

Default images

Socijalisti i radikali smatraju da Srbija mora podržavati zvaničnu politiku Kine.

U zajedničkom saopštenju SPO-a i LSV-a navodi se da će odluka Ministarstva spoljnih poslova "podgrejati stare stereotipe o Srbiji, kao zemlji u kojoj nema dovoljno svesti o poštovanju ljudskih prava".

Oni navode da je odluka o bojkotu dodele Nobelove nagrade poslala lošu poruku svetskoj javnosti, a naročito Evropskoj uniji.

Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka ocenile su, međutim, da je Kina veoma važan partner Srbije i da zato Srbija mora podržati zvaničnu politiku te države.

Šef poslaničkog kluba SPS-JS Branko Ružić je rekao da to pitanje nije od strateškog značaja za državnu politiku, ali da treba uvažiti interes i zvaničnu politiku Kine.

"Saradnja sa Kinom je jedan od stubova spoljne politike i to mora da bude prioritet", rekao je Ružić.

I SRS podržava odluku Vlade jer je, kako je naveo poslanik SRS-a Aleksandar Martinović, Kina bitan saveznik Srbije.

"Kina nije priznala Kosovo i podržava spoljnu politiku Srbije pa i mi moramo biti korektni prema Kini na svim međunarodnim skupovima, bez obzira da li imaju ekonomski, politički ili naučni karakter", rekao je Martinović.

Poslanica Demokratske stranke Srbije Milica Vojić-Marković rekla je da posle dodele Nobelove nagrade za mir Martiju Ahtisariju za Srbiju ta nagrada ne treba ni da postoji.

"Pretpostavljam da Vlada bojkotuje dodelu Nobelovu nagrade za mir zato što su tužni što nije dodeljena Borisu Tadiću", rekla je Vojić-Markovićeva.

Srbija je među 19 zemalja koje će, uz Kinu, bojkotovati dodelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou u petak, 10. decembra u Oslu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: