Jeremić: I ljudska prava i Kina

Posvećujemo veliku pažnju ljudskim pravima, ali i odnosima s Kinom, kaže Vuk Jeremić povodom neodlaska delegacije Srbije na dodelu Nobelove nagrade Liju Sjabou.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2010.

17:39

Default images

Podsetimo, Srbija je u grupi od zemalja čiji predstavnik ne prisustvuje svečanosti povodom dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobo.

"Srbija bilateralnim odnosima sa Kinom posvećuje izuzetno veliki značaj. Sve naše odluke vezane su za ostvarenja nacionalnih interesa", rekao je tim povodom ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Kina je jedan od najvažnijih bilateralnih partnera Srbije", rekao je Jeremić.

Šef diplomatije istovremeno je naveo da Srbija "posvećuje pažnju zaštiti ljudskih prava" i da "doprinos tome pokazuje politikom" koju vodi.

"Ljudska prava su za Srbiju jedna od najvećih vrednosti kojima se rukovodimo na putu ka EU", naveo je Jeremić u odgovoru na pitanje novinara zašto Srbija bojkotuje ceremoniju u Oslu.

Norveški Nobelov komitet danas je saopštio da predstavnici 19 zemalja sa Kinom na čelu, među kojima je i Srbija, neće prisustvovati ceremoniji 10. decembra u Oslu.

Ceremoniji, kako se navodi, neće prisustvovati predstavnici Kine, Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka.

U Ministarstvu spoljnih poslova za B92 kažu da ovo nije presedan, Srbija nije prisustvovala ni uručenju iste nagrade Martiju Ahtisariju, što 2008. godine nije uradila ni Kina.

Prisustvo ceremoniji potvrdili su predstavnici 44 zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: