Asanž može da se vrati u Australiju

Osnivač "Vikiliksa" Džulijen Asanž može da se vrati u Australiju i dobije istu zaštitu koju uživa svaki drugi državljanin, kaže tužilac Robert Mekliland.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2010.

16:26

Default images

Asanž je u petak rekao da su Mekliland i australijska premijerka Džulija Gilard jasno stavili do znanja da njegov povratak u domovinu nije moguć.

"On ima ista prava kao i svaki australijski državljanin, a to podrzaumeva i pravo na povratak u Australiju i dobijanje pomoći u australijskim konzulatima i ambasadama u inostranstvu, ako je traži", kaže Mekliland.

Državni tužilac je, međutim, dodao da je obelodanjivanje tajnih dokumenata na vebsajtu "Vikiliksa", koji je 28. novembra počeo da objavljuje poverljivu diplomatsku prepisku između Stejt departmenta i američkih ambasada i konzulata, "neodgovorno", preneli su mediji.

"Vikiliks" tvrdi da poseduje ukupno 251.287 poverljivih američkih diplomatskih dokumenata.

Asanž (39) nije viđen u javnosti od konferencije za novinare koju je održao 5. novembra u Ženevi, a Interpol je prošle sedmice raspisao poternicu za njegovo hapšenje zbog toga što su ga dve Šveđanke optužile za silovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: