Vikiliks: Objekti važni za SAD

Vikiliks je objavio spisak objekata i ustanova širom sveta za koje SAD smatraju da su od ključnog značaja po američku bezbednost.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2010.

09:48

Default images

Dugačak spisak bitnih objekata širom sveta, koje SAD opisuju kao objekte koji su od vitalnog značaja za njihovu nacionalnu bezbednost, obelodanjen je na sajtu Vikiliks.

Procenjuje se da je objavljivanje ovog dokumenta najkontroverzniji potez Vikiliksa. Pojedini mediji i analitičari strahuju da navedeni objekti mogu biti mete terorističkih napada.

Stejt department je u februaru prošle godine zatražio od svih svojih misija u inostranstvu da naprave spisak objekata čiji bi gubitak značajno uticao na bezbednost zemlje. Iz obelodanjenih materijala proizlazi da je američka nacionalna bezbednost širok pojam.

Pored stavki kao što su komunikacioni centri i gasovodi, na spisku se, između ostalog, nalaze i rudnik kobalta u Kongu, fabrika za proizvodnju zmijskog protivotrova u Australiji i kompanija za proizvodnju insulina u Danskoj. Na spisku je i gasovod na zapadu Sibira koji je opisan kao "najvažniji na svetu".

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da se objavljivanje ovih podataka može oceniti kao “tipovanje za teroriste”.

“Vikiliks igra ozbiljnu igru, očigledno. Napada u ovom trenutku suštinski interes Amerike. Nije reč o tome da je nepredvidivo koji su objekti najznačajniji i najugroženiji – svako ko je stručnjak u određenoj oblasti može to proceniti – ali ipak ono što bi se u slengu reklo, ovo je tipovanje za teroriste jer ne treba preceniti mogućnost terorista u proceni toga koje su najslabije tačke zapadne civilizacije”, navodi on.

“I na ovaj način zapravo sada teroristi imaju jedinstveni dokument sa listom željenih ciljeva koje bi mogli u budućnosti da ugroze jer ovako im je rečeno – Vašington bi najviše brinulo ako to udarite, to su upravo tačke koje bi trebalo da budu daleko van domašaja terorista”, upozorava Radić.

Objavljivanje spiska objekata i institucija od "vitalnog značaja po američku bezbednost" do sada je najkontroverzniji potez Vikiliksa i predstavlja ozbiljan šamar Vašingtonu.

“Ako bi se pažljivo čitalo sve što je dao Vikiliks, a mislim da se mnogi u ovom trenutku ne trude da pričaju o tome, postoji tu čitava jedna konstrukcija načina funkcionisanja američke diplomatske obaveštajne mreže koja je zapravo najveća šteta time što je dospela u javnost po američke interese”, ocenjuje Radić.

“Ali lista koja nam je danas tema razgovora je takva jedna otvorena provokacija na koju više ne može Vašington da ostane indiferentan”, smatra on.

Depeša sadrži samo nabrojane objekte. U nekim slučajevima kao lokacija navedeni su gradovi, ali bez konkretne adrese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: