BU nije u 500 najboljih na svetu

Univerzitet u Beogradu nije ušao među 500 najboljih svetskih visokoškolskih ustanova. Primat i dalje drže američki i britanski univerziteti.

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 05.12.2010.

23:37

Default images

Univerzitet u Beogradu, uprkos očekivanjima, nije uspeo da se rangira među 500 najboljih visokoškolskih ustanova u svetu na čuvenoj “Šangajskoj listi”.

Primat i ove godine drže američki univerziteti, a među prvih deset čak osam je iz SAD i dva iz Velike Britanije. Već osmu godinu zaredom lidersku poziciju zauzima Harvard.

Rektor našeg najstarijeg i najvećeg univerziteta prof. dr Branko Kovačević kaže da su očekivali da će se naći u društvu 500 najboljih visokoškolskih ustanova u svetu.

Očekuje se odgovor upravljačkog odbora koji sastavlja listu, koji bi trebalo da obrazloži poziciju našeg univerziteta.

"Za “Šangajsku listu” gleda se oko 3.000 univerziteta iz celog sveta. Problem je što na portalu Univerziteta u Beogradu nisu objavljeni svi naučni radovi, već se nalaze u internim bazama i na papirima, tako da je vidljiva samo polovina baze sa radovima profesora. Takođe, došlo je i do promene domena iz “ju” u “rs”, o čemu svetska akademska javnost nije bila u potpunosti obaveštena, pa je naš univerzitet postao “nevidljiv”, kaže on.

Neprepoznavanju Univerziteta u Beogradu u međunarodnim okvirima doprinosi i što pojedini profesori koji objavljuju radove u stranim časopisima i koji su citirani, ne pišu Univerzitet u Beogradu pored svog imena, već navode samo ime fakulteta.

Iako je rektor zatražio od svih da to čine, profesori se i dalje oglušuju, pa je registrovano 700 radova manje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: