Poplavni talas ide ka Šapcu

Lim i Drina opadaju. Sava raste kod Šapca, ali se ne očekuju veća izlivanja. Vlada najavila pomoć od 10 miliona dinara.

Izvor: B92, Beta

Subota, 04.12.2010.

10:36

Default images

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je obilazeći poplavljena područja u lozničkom kraju da će Vlada odobriti prvu pomoć za sve ugrožene od izlivanja reke Drine u vrednosti od 10 miliona dinara.

Cvetković je naglasio da je reč o interventnoj sumi novca, a da će kasnije, kada komisije utvrde i procene štetu, biti odobreno još sredstava.

Premijer je obišao Lipnički Šor, mesto u blizini Loznice, gde je ugroženo oko 100 kuća i evakuisano oko 550 ljudi.

Predstavnici lokalnih vlasti obavestili su Cvetkovića da je vodostaj reke Drine sada u opadanju i da je neophodno još vremena da se voda povuče na normalan nivo. Naselje Lipnički Šor je udaljeno dva kilometra od reke Drine.

Borba sa Drinom vodi se i u Prnjavoru. Nasip koju su meštani izgradili tokom noći sprečio je da voda poplavi celo selo. Pod vodom su i dalje desetine kuća koje su juče evakuisana i hiljade hektara plodnih oranica.

Iako se reka u ovom delu povlači, meštani su i dalje bez struje, a voda za piće doprema se iz Šapca.

Na desetine kuća u Prnjavoru i dalje su pod vodom. Oko 1.000 hektara oranica Drina je poplavila, a voda preti da uđe u kuće u probalnom području reke.

Tokom akcije koja je trajala celu noć, meštan i su uz pomoć mehanizacije firmi “Geleb Grup” i “Jugokop” uradili nasip i sprečili da voda poplavi selo.

“Uradili smo kilometar i po nasipa. Od šest sati do pola jedan smo radili. Odžavan je i dežrano je celu noć”, kaže Predrag Srdanović.

“Za mojih 65 godina nisam zapamtio ovako nešto. Po pričanju ljudi, niko nije ovako nešto zapamtio”, kaže Slobodan Džinović.

Meštani iz 80-ak kuća koje su juče evakuisane, noć su proveli praveći nasip i spasavajući ono što se od poplavne bujice spasti moglo.

“Ovi što su poplavljeni dovozili su stoku kod nas i smeštali u slobdne objekte. Ne znam gde bismo mi da je voda krenula prema nama”, kaže Siniša Ristić.

“Stoka je odvežena u karantin, Petkovicu, Petlovaču... Ja sam moje odvezao kod brata, prema Loznici”, kaže Milomir Garabiljević.

“Dobra vest je da smo zadnju odbrambenu liniju uspeli da održimo. Zahvaljujem se svima koji su nam pomogli da sačuvamo naše selo”, kaže Predrag Srdanović, predsednik Saveta MZ Prnjavor.

Pojedini delovi sela su i dalje bez struje a pijaća voda doprema se iz Šapca, jer iz seoskog vodovoda nije za piće.

Dok je Drina u stagnaciji, vodostaj Save kod Šapca je u porastu. Tokom noći Sava je porasla za 40 centimetara, tako da je prema poslednjem merenju kod Šapca dostigla 552 centimetra.

Najkritičnije je u selu Provo. Ekipe sektora za vanredne situacije su na terenu i pripremaju džakove sa peskom za ojačavanje nasipa.

Vikend naselje u nebranjenom delu je pod vodom, a Štab civilne zaštite spreman je za evakuaciju stanovništva ukoliko Sava bude ugrozila nasip.

Marić: Vodostaj u stagnaciji

Vodostaj reka na zapadu Srbije je u stagnaciji, a u nekim mestima i u opadanju, kaže načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić. Marić ne očekuje da će voda ugroziti objekte u kojima žive ljudi, već, eventualno, samo neka vikend naselja.

Prema rečima Predraga Marića, protekle noći je bilo više od 30 interventnih crpljenja vode i na najugroženija mesta su upućene ekipe civilne zaštite Sektora za vanredne situacije, ali nije bilo potrebe za novim evakuacijama.

Situacija je mnogo bolja. Lim se povlači u svoje korito, u ovim naseljima kao što su Ljubovija i Loznica dolazi do povlačenja vode, a poplavni talas se seli ka Šapcu. Mislim da će vikend naselje biti poplavljeno, oko 40 objekata, delimično, ali ne očekujem da taj talas ugrozi objekte gde žive ljudi”, kaže Marić.

On je dodao da nivo Lima opada, pa će Sektor za vanredne situacije iz tog područja tokom dana i povući jedan broj svojih ljudi.

"Formirano je nekoliko timova koji su zajedno sa Crvenim krstom upućeni u ugrožena područja kako bi se ublažile posledice. Sa gradskim štabovima radiće se i na procenama štete", rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije.

Vodostaj Lima kod Prijepolja jutros je niži gotovo metar u odnosu na najkritičniji nivo pre dva dana. Zbog poplava u Prijepolju je evakuisano pedesetak građana, a oštećeno je preko 150 stambenih i nekoliko stotina drugih objekata.

Za danas su meteorolozi najavili i nove padavine, odnosno kišu, a na planinama sneg.

Za nas to znači da ćemo svakako ostati na terenu, jer kada se voda povuče potrebno je vršiti crpljenje vode, potrebno je pomoći građanima da se što pre vrate kućama, tako da posao tek predstoji”, dodaje Marić.

Šef Lučke kapetanije u Smederevu Hranislav Mirković izjavio je da ne veruje da će Dunav kod Smedereva ozbiljnije da raste.

"Ne očekujem da voda pređe granicu redovne odbrane od poplava", kazao je Mirković i ocenio da Dunav može da naraste još "najviše pola metra".

Region takođe pod vodom

Lim ruši most (Tanjug)
Ništa manje problema nema ni u regionu. Obilne kiše koje su prethodnih dana padale u regionu jugoistočne Evrope izazvale su katastrofalne poplave.

Tako su u Crnoj Gori velike poplave ugrozile hiljade ljudi, pa je crnogorska vlada zatražila pomoć od kancelarije NATO u Briselu. Najviše problema je u Golubovcima, kod Podgorice, u mestima na obodu Skadarskog jezera, kao i u Beranama i Plavu, na severu zemlje.

Situacija u mnogim gradovima je i dalje dramatična. Skadarsko jezero je do sinoć raslo, a više sela je evakuisano. U okolini Nikšića su i dalje kuće poplavljene, kao i u okolini Berana, Danilovgrada i Ulcinja.

Zbog nedodstatka opreme za ovakve situacije Vojska Crne Gore je tražila pomoć NATO saveza, uglavnom u opremi, saopštio je načelnik generalštaba Dragan Samardžić.

Nemamo dovoljno gumenih čamaca sa motorima, da možemo doći do domaćinstava. Hitno nam je potrebna terenska i sanitetska oprema”, kaže Samardžić.

Situaciju je kao tešku ocenio i ministar zdravlja Miodrag Radulović koji je rekao da na poplavljenom području još nema opasnosti od zaraza, ali da bi svi trebalo da budu oprezni jer voda na pojedinim izvorištima više nije za piće.

Upravo imamo taj problem da voda nije za piće i postoji mogućnost pojave zaraznih bolesti”, kaže Radulović.

A poplava je bila i tema rasprave u Skupštini, pošto je opozicija optužila vlast da nije dovoljno brzo reagovala da pomogne ljudima u poplavljenim područjima.

Ministar odbrane Boro Vučenić je odbacio optužbe opozicije.

Vrlo smo na terenu i vrlo smo prisutni. Ovo je najveća nesreća koja je Crnu Goru od ‘79 zadesila, po mom mišljenju”, kaže Vučenić.

Veliki broj putnih pravaca i dalje je blokiran zbog velike količine vode na kolovozu.

U poplavljenim područjima Republike Srpske sinoć je bila najteža situacija u opštini Bijeljina, gde je vodena bujica, koja se izlila iz korita reke Drine, došla do tog grada.

Okolna naselja i delovi grada su bez električne energije. Sve neophodne mere i sve raspoložive snage Civilne zaštite su na terenu. Vodena bujica je preplavila i put od Bijeljine prema Rači, tako da je saobraćaj u prekidu na tom delu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: