Poplave u Hrvatskoj

Zagreb -- Povišen nivo reka izaziva poplave po Hrvatskoj, a uz mnoge reke proglašeno je vanredno stanje odbrane od poplava.

Izvor: Tanjug
Podeli

Najgore je u Metkoviću, koji je još pod vodom iako se Neretva, dostigavši najveći nivo u zadnjih 50 godina, počela povlačiti.

Pod vodom je preko 700 kuća, deo grada na desnoj obali skoro je u potpunosti pod vodom, dok je nivo vode na ulicama u centru grada bio i 40 centimetara.

Meštani su noć proveli spasavajući svoje kuće i imovinu, što im je otežavala i činjenica da u delovima grada nije bilo struje.

Kako je smanjen dotok vode u akumulaciono jezero hidroelektrane Mostar, manje se vode ispušta i u Neretvu.

Zbog visokog nivoa mora u Opuzenu, nivo Neretve se podigao za desetak centimetara. Na ulaze u dvorišta i kuće postavljeni su džakovi s peskom, dok se iz poplavljenih kuća voda izbacuje pumpama.

More preti i većem delu Dalmacije.

Plima i veliki talasi prouzrokovali su poplave u naseljima na šibenskoj rivijeri od Rogoznice do Murtera, a poplavljeni su i objekti u Seget Vranjici kod Trogira.

Zbog smanjenja nivoa Krke, odahnuli su stanovnici Knina, ali su zbog povećanja vodostaja Like i okolnih reka, kao i obilnog snega, ugroženi stanovnici Gospića i okolnih mesta koji prate kretanje nivoa vode uz proglašenje vanrednih mera odbrane od poplava.

Od sinoć za područje sliva reke Une kod Dvora i Hrvatske Kostajnice važe vanredne mere odbrane od poplava.

Una se prelila na državni put između Dvora i Hrvatske Kostajnice u mestu Kuljani, pa je zbog toga zabranjen sav saobraćaj uz određivanje obilaznih pravaca.

Iako nivo vode raste, kuće uz obalu nisu ugrožene.

Prati B92 na Viberu

Info

Na današnji dan, 25. maj

1787 - Pod predsedništvom Džordža Vašingtona (George Washington) u Filadelfiji je počela s radom ustavna konvencija. Nacrt ustava prve moderne demokratske države u

Razno četvrtak 25.05. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 44196 idi na stranu