Pretnje smrću osnivaču Vikiliksa

Osnivač vebsajta Vikiliks Džulijan Asanž javio je preko jednog internet foruma da mu se upućuju pretnje smrću.

Izvor: B92

Petak, 03.12.2010.

18:35

Default images

Zbog toga, kako je rekao, njegov tim preduzima pojačane mere bezbednosti.

"Javno je poznato da nam se upućuju pretnje smrću. Ali mi preduzimamo odgovarajuće mere predostrožnosti u granicama u kojima to možemo u odnosu na jednu supersilu", rekao je Asanž u odgovorima na vebsajtu britanskog dnevnika “Gardijan“.

Protiv Azanža izdat je međunarodni nalog za hapšenje zbog istrage koja se protiv njega vodi u Švedskoj povodom optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Nalog za hapšenje vremenski se podudario sa početkom objavljivanja proteklog vikenda na portalu Vikiliks više hiljada američkih poverljivh diplomatskih depeša, koje između ostalog sadrže mnoštvo detalja iz političkog života zemalja odakle su upućene.

Objavljivanje ovih depeša izazvalo je negodovanje SAD i osude mnogih drugih zemalja.

Za mnoge zemlje koje su osramoćene otkrićima u depešama koje je počeo da objavljuje Vikiliks, Asanž i njegov portal su postali državni neprijatelj broj jedan, navodi agencija Frans pres.

Asanž, Australijanac star 39 godina, prema medijima,nalazi se u Velikoj Britaniji. Njegov advokat nije potvrdio ovu informaciju, ali je naglasio da britanska policija i švedske vlasti već više nedelja imaju načina da s njim stupe u kontakt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: