Tači: Neće biti reči o statusu

Kosovski premijer Hašim Tači kaže da će u pregovorima Prištine i Beograda biti reči o normalizaciji odnosa, a ne o državnom poretku ni Kosova ni Srbije.

Izvor: B92

Petak, 03.12.2010.

19:09

Default images

Tači je pozvao Srbe na Kosovu da glasaju na parlamentarnim izborima 12. decembra, navodeći da će tako moći da unaprede svoj položaj.

"Pregovori će imati za cilj normalizaciju ekonomskih i političkih odnosa dveju susednih država iza kojih stoji teška istorija konflikata i razaranja, ali koje pred sobom imaju zajednički cilj: mirnu i stabilnu budućnost", rekao je Tači.

"Učešćem u institucijama Republike Kosovo, naši građani srpske nacionalnosti nastaviće da poboljšavaju svoju ekonomsku situaciju i bezbednost", rekao je on.

Na konstataciju da se srpski političari sa Kosova plaše izbijanja sukoba posle izbora, Tači je rekao da se to neće desiti.

"Ubeđen sam da su političko-etnički zasnovani incidenti već davno iza nas", rekao je kosovski premijer.

Odgovarajući na pitanje o optužbama da je izazvao raspuštanje parlamenta i pad kosovske vlade da bi odložio početak pregovora sa Beogradom, Tači je rekao da to nije istina.

"To je netačno. Kosovo prolazi kroz proces vanrednih izbora izazvanih ustavnim propustima i pogrešnim tumačenjima načela na kojima se zasniva naš institucionalni poredak", rekao je on i dodao da su takve političke krize česte svuda u svetu.

Tači, predsednik Demokratske partije Kosova, nije želeo da odgovori na pitanje koliko je realno da Albanci sa juga Srbije budu obuhvaćeni pregovorima Beograda i Prištine.

On nije želeo da odgovori ni na pitanje o svojoj imovini i poreklu novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: