SLO: Nova optužnica protiv Zidara

Protiv većinskog vlasnika i predsednika uprave slovenačkog građevinskog preduzeća SCT Ivana Zidara podignuta je još jedna optužnica zbog poreske prevare.

Izvor: B92

Petak, 03.12.2010.

17:46

Default images

Grupa tužilaca za organizovani kriminal podnela je optužnicu u četvrtak Okružnom sudu u Ljubljani.

Optužnica protiv predsednika uprave jednog od najvećih slovenačkih građevinskih preduzeća SCT i njegovog većinskog vlasnika Ivana Zidara podignuta je zbog sumnje na niz krivičnih dela vezanih za poreske prevare SCT-a u poslovima sa inostranstvom.

Pored Ivana Zidara, osumnjičeni su i Jože Prostor, koji je potpisivao sporne dokumente, Andrej Krajnc koji je otvarao fiktivna preduzeća, Danica Mušič koja je bila veza između Zidara i Krajnca, i Andrej Feguš.

Optužnica, duga 138 stranica, između ostalog se odnosi i na pranje novca, zloupotrebu položaja i falsifikovanje poslovnih dokumenata.

Sudeći prema optužnici, SCT je između 2004. i 2008. godine radio sumnjive poslove sa takozvanim "mising trejder" preduzećima, odnosno fiktivnim preduzećima koja su dobijala uplate za savetodavne usluge koje nikada nisu odrađene, pri čemu je novac sa tog računa podizan u inostranstvu i vraćan u Sloveniju.

SCT je tako državu oštetio za oko tri miliona evra, a ti poslovi su tekli preko “Hipo Alpe Adria” banke u Celovcu, u Austriji, javlja slovenačka RTV SLO.

Pomenute sporne poslove, za period od 2004. do 2006. godine, je istraživao i posebni slovenački poreski ured, koji je pronašao 2,2 miliona evra poreskih utaja u SCT-u, na osnovu čega su kriminalisti krajem 2008. godine pokrenuli kriminalističku istragu.

Slovenački list “Finance” dodaje i da se predsednikom uprave SCT-a Ivanom Zidarom bave i nemački pravosudni organi, zbog sumnje na poslovno potkupljivanje, zbog čega je protiv njega podignuta optužnica u Minhenu.

Inače, u Okružnom sudu u Ljubljani je već neko vreme u toku još jedan sudski proces protiv Ivana Zidara iz SCT-a, koji se vodi na osnovu dokaza skupljenih u kriminalističkoj akciji "Čista lopata".

U tom procesu se vodeći ljudi najvećih slovenačkih građevinskih preduzeća: Ivan Zidar iz SCT-a, Hilda Tovšak iz u međuvremenu otišlog u stečaj "Vegrada" i Dušan Černigoj iz "Primorja", pored još četiri osumnjičena, optužuju zbog korupcije vezane za postupak javnog konkursa za gradnju kontrolnog tornja na ljubljanskom aerodromu.

Protivzakonitim poslovanjem najvećih slovenačkih preduzeća se bavi i istražna komisija slovenačkog parlamenta, jer se slovenački građevinci sumnjiče zbog kartelnog dogovaranja pri dobijanju i podeli poslova.

SCT posluje i u Beogradu, gde je u okviru konzorcijuma "Sava most" dobio posao zidanja mosta preko Save kod Ade Ciganlije.

Pored toga je SCT, u Beogradu, dobio i posao gradnje pristupnih puteva koji će voditi od pomenutog mosta ka Novom Beogradu. Samo taj posao je vredan 42,4 miliona evra, za koje SCT treba da izgradi 2,8 kilometara pristupnih ulica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: