Lim opada, evakuisano 1.500 ljudi

Tokom noći najdramatičnija situacija s poplavama bila u Loznici. Evakuisano je 1.500 ljudi. Lim je u opadanju. U Ljuboviji tokom noći nije bilo evakuacija.

Izvor: B92

Petak, 03.12.2010.

13:37

Default images

Poplave su za sada najviše ugrozile mesta duž obala Drine i Lima.

Najugroženije je područje Loznice, gde je proglašeno vanredno stanje, iako je vodostaj Drine od noćas u stagnaciji. Iz tog kraja je do sada evakuisano 1.400 ljudi.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da još nema tačne procene o tome kako će se razvijati hidrometeorološka situacija.

Marić je rekao da će vodostaj reka ostati nepromenjen u narednih 48 sati, a da će povlačenje vode trajati 20 do 30 dana, posle čega tek može da se pristupi finansijskoj pomoći građanima.

U Srbiji su poplavama najviše ugrožena mesta duž Drine i Lima. Predrag Marić iz sektora za vanredne situacije rekao je da je Lim počeo da opada, i da je vodostaj u Ljuboviji u stagnaciji.

“Trenutno je na licu mesta 200 pripadnika sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, ostaće tamo dok god ova nevolja ne prođe, kada će se to dogoditi, u ovom trenutku to ne znam. Imamo samo podatak da taj poplavni talas ide ka Šapcu, da smo u Šapcu preduzeli odgovarajuće mere, da ne očekujemo eskalaciju tih poplavnih talasa u smislu objekata u kojima žive ljudi. Vikendica možda da, ali stambenih naselja ne”, rekao je Marić.

On je upozorio da se voda iz poplavljenih područja neće povući preko noći već da sledi dugotrajan i mukotrpan put da se to ostvari.

“Ovde se nije radilo o nemaru, javašluku, o nepreduzimanju odgovarajućih mera. Prosto se radilo o velikoj količini kiše koja je pala i koja je učinila da reka dobije takav vodostaj koji niko nije mogao da predvidi”, izjavio je nečelnik za vanredne situacije.

Većina saobraćajnica u poplavama ugroženim područjima Srbije je ponovo prohodna, osim pravca Badovinci-Pavlovića Most i Prnjavor -Badovinci.

Saobraćaj kod Brodareva se odvija otežano jednom trakom. U Crnoj Gori neprohodni su putevi Kolašin-Podgorica i Podgorica-Bar. Tokom noći evakuisano je 87 kuća u naselju Prnjavor, između Šapca i Loznice, gde je pod vodom oko hiljadu hektara oranica, a Drina preti da ugrozi deo sela u kome je smeštena stoka sa ugroženog područja.
U toku je dopremanje pijaće vode, a šabačka kompanija "Galeb grup“ je poslala 30 radnika i mehanizaciju da pomognu meštanima Prnjavora.

Celu noć su meštani Prnjavora pokušavali da sačuvaju svoju imovinu od nabujale Drine. Bagerima su nasipali zemlju, postavljali vreće sa peskom, ali je voda stigla do naselja.

Evakuacija je trajala tokom cele noći, tako da je iseljeno 87 kuća.

Meštani sa poplavljenog područja privremeno utočište pronašli su kod rođaka i prijatelja, a stoka je smeštena u seoskoj zadruzi.

Putevi u ovom kraju su poplavljeni, selo je bez struje, a mesna zajednica pokušava da dopremi pijaću vodu za stanovništvo:

"Bilo nam je važno samo da iz svake kuće izvedemo narod, nažalost iz jedne nisu hteli da napuste svoj dom. Teška situacija i izuzetno tužna", kaže Predrag Srdanović, predsednik MZ "Prnjavor“.

Iako su problem privremeno rešili, u Prnajvoru strahuju da će Drina poplaviti i ekonomiju na koju je izmeštena stoka i mehanizacija.

Ministarstvo za NIP obnavlja infrastrukturu

Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan izdvojiće znatna finansijska sredstva iz svog budžeta za 2011. godinu za obnovu infrastrukturnih objekata koje je poplavio Lim, a sanacija će početi u prvim danima proleća, najavila je ministarka Verica Kalanović.
Verica Kalanoviæ u obilasku poplavljenih podruèja (Tanjug)
“Ono što je sigurno, Prijepolje neće biti zaboravljeno u budžetu NIP-a i da će značajna sredstva biti opredeljenja za sanaciju infrastrukture”, najavila je ona.

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović je rekao da je u toj opštini i okolini ugroženo oko 150 stambenih i tridesetak privrednih objekata, a da je najteža situacija u mestu Zalug, gde je više od sto domaćinstava opkoljeno vodom.

“Iako vodostaj Lima opada, vanredne prilike u Prijepolju i dalje traju. Mi još nismo pustili u saobraćaj četiri mosta i ne znamo u kakvom su stanju. Ovaj most je oštećen vidno i nama brzo treba komunikacija kako bismo omogućili normalan život ovim građanima”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: