Festival nauke - Nauk nije bauk

Četvrti beogradski festival nauke otvoren je na tri različite lokacije u gradu sa ciljem da nauku predstavi zanimljivom, zabavnom i korisnom.

Izvor: B92, Beta

Petak, 03.12.2010.

00:40

Default images

Više od tri stotine mladih naučnika pokazaće kako fizika, hemija, astronomija, medicina i druge nauke mogu da budu zanimljive i onima koji nisu profesionalci.

Ovogodišnji festival pod sloganom "Oči u oči sa naukom" obeležiće više od 30 postavki u kojima će se naći velike i male laboratorije, izložbe, radionice za decu.

Festival će biti organizovan kao četiri odvojene celine i na njemu će učestvovati oko 300 mladih naučnika, uz podršku 20 naučnih institucija koji će predstaviti najnovije izume iz te oblasti.

Posetiocima će biti predstavljeno funkcionisanje 3D tehnike, sviranje na instrumentima koji umesto žica imaju lasere, izolovanje DNK, zaleđivanje vazduha, bojenje plamena, pa čak i paljenje vode.

Bivša Robna kuća "Kluz" biće rezervisana za interaktivne postavke, Studentski kulturni centar za predavanja i radionice za najmlađe, a galerija Narodne banke Srbije za ljubitelje spoja nauke i umetnosti.

Posetioci festivala biće u prilici i da vide naučne klovnove iz Italije i Francuske koji će predstaviti svoju neobičnu profesiju, a iz Italije će doći i "mitske" životinje.

Osnivač Festival nauke Ana Jovanović kaže da nas na ovoj manifestaciji očekuje još mnogo toga zanimljivog.

“U naredna tri dana mislim da će ovo biti najinspirativnije mesto u Beogradu i Srbiji. 6.000 dece iz cele Srbije dolaze samo danas tako da očekujemo da će ovde biti inspirisani, da će ovde videti potpuno drugačiju nauku i da će je zavoleti na taj način”, kaže ona.

Među prvima na put kroz naučna otkrića krenuli su oni najmlađi, koji su se sa naukom tek sreli, prvaci vračarske osnovne škole. I među njima ima budućih naučnika, ali i onih koji bi želeli da jednog dana budu nešto drugo.

Festival nauke traje do 5. decembra.

Prošle godine festival je posetilo oko 17.000 ljudi, a kao uzor je poslužio Novom Sadu, Nišu i Požegi u stvaranju sličnih manifestacija koje promovišu nauku na drugačiji način.

Ulaznice se mogu naći u prodaji na Bilet servisu i Domu omladine po ceni od 300 dinara, kao i na samim lokacijama tokom trajanja festivala.

Kupljena ulaznica važiće za sve tri lokacije, pojedinačne karte prodavaće se u Studentskom kulturnom centru po ceni od 200 dinara, a program u galeriji Narodne banke Srbije iznosiće 150 dinara. Za decu do pet godina ulaz će biti besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: