Odložen sastanak bošnjačkih lista

Sastanak predstavnika tri bošnjačke liste koje su učestvovale na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka odložen je za sledeću sedmicu.

Izvor: B92

Petak, 03.12.2010.

19:43

Default images

Sastanak predstavnika sve tri bošnjačke liste je trebalo da bude održan sutra, jer rok za formiranje Nacionalnog saveta Bošnjaka ističe 6. decembra.

Najavljeni sastanak, kako je saopštilo Ministarstvo, "poslednji je pokušaj da se učesnici izbora dogovore o konstituisanju Nacionalnog saveta Bošnjačke nacionalne manjine".

Na junskim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka, od 35 mandata Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) glavnog muftija Muamera Zukorlića osvojila je 17, Bošnjačka lista Esada Džudžević 13, a Bošnjački preporod Nazima Nokića - pet mandata.

Pošto su Bošnjačka lista i Bošnjački preporod bojkotovali konstitutivnu sednicu, Zukorlićeva BKZ je, uz pomoć dvojice većnika sa liste Bošnjačkog preporoda, formirala Bošnjačko nacionalno veće, koje resorno ministarstvo smatra neregularnim.

Predstavnici tri bošnjačke liste održali su, ipak, 9. novembra sastanak, zahvaljujući posredovanju resornog ministra Svetozara Čipilića i ambasadora OEBS-a u Beogradu Dimitrosa Kipreosa.

Na sastanku je bilo dogovoreno da do narednog sastanka, 2. decembra, Zakonodavni odbor Skupštine Srbije dostavi tumačenje spornog člana 98. Zakona o nacionalnim savetima, što nije urađeno.

Zakonodavni odbor trebalo bi, prema nezvaničnim najavama, da zaseda u ponedeljak i okonča dilemu ko je vlasnik većničkog mandata - kandidati ili izborna lista.

Tumačenje parlamentarnog odbora trebalo bi da razjasni da li su dvojica većnika sa liste Bošnjačkog preporoda imala mandate da pomognu Zukorlićevoj BKZ da formira Bošnjačko nacionalno veće.

Predstavnici liste Bošnjački preporod tvrde da su ta dva većnika prethodno podnela ostavke na mandate, a većnici da su njihove ostavke falsifikovane, o čemu je trebalo da se izjasne pravosudni organi.

U međuvremenu je Bošnjačko nacionalno veće, koje resorno ministarstvo ne priznaje, zakazalo sednicu za nedelju, 5. decembra u Novom Pazaru, na koju je pozvalo predstavnike sve tri liste, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i OEBS-a.

Informativna služba Veća, u kome većinu čini Zukorlićeva Bošnjačka kulturna zajednica, saopštila je da će na dnevnom redu sednice biti verifikacija preostalih većničkih mandata i rekonstrukcija sastava Izvršnog odbora.

U Bošnjačkoj listi i Bošnjačkom preporodu nije bilo moguće dobiti potvrdu da li će se odazvati pozivu BKZ.

Zukorlićevu BKZ na izborima je podržala Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, Bošnjačku listu Stranka demkratske akcije Sulejmana Ugljanina, a Bošnjački preporod je blizak Sandžačkoj demokratskoj partiji, čiji je osnivač RasimLjajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: