Vikiliks otkriva kampanju za Kosovo

Depeše američkih diplomata objavljene na Vikiliksu opisuju kako su tekle pripreme za proglašenje nezavisnosti i lobiranje da što više zemalja prizna Kosovo.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2010.

16:27

Default images

Amerikanci su naročito brinuli da Rusija ne uloži veto, a postojale su ideje da se Srbiji ponudi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Krajem 2006. su SAD, procenivši da bi to moglo da pomogne demokratskim snagama u Srbiji na izborima januara 2007. godine, odlučile da nakratko naprave pauzu u javnom lobiranju i da Srbiji ponude partnersstvo za mir.

Francuzi su od Nemaca tražili podršku za SSP bez uslova pune saradnje sa haškim sudom. Ovo poizilazi iz razgovora pomoćnika američkog državnog sekretara Danijela Frida sa savetnikom za diplomatiju tadašnjeg francuskog predsednika Žaka Širaka.

SAD je i pre početka pregovora Beograda i Prištine u februaru 2006. zauzela stav da Kosovo treba da bude nezavisno, rekao je državni sekretar u ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović. Francuzima je u više navrata rečeno da treba staviti do znanja Rusiji da veto neće proći kao i da Francuska lobira kod Rusije da ne uloži veto.

Pitanje kosovske nezavisnosti bilo je za SAD gotovo polovinom 2007. godine - takav je odgovor dobio gruzijski predsednik Mihail Sakašvili od američkog državnog podsekretara Vilijam Burnsa.

Burns je Sakašviliju rekao da su UN već uzele Kosovo od Srbije i da u pokrajini nisu prisutni Rusi ni vojno ni finasijski, već SAD i Evropska unija.

Reagujući generalno na objavljivanje tajnih diplomatskih doukmenta na sajtu Vikiliks, predsednik Srbije Boris Tadić je na samitu OEBS u kazahtanskoj prestonici Astani izjavio da se ništa nije promenilo u komunikaciji medju političarima.

Pošto je Kosovo 17. februara 2008. godine proglasilo nezavisnost, SAD su nastavile sa lobiranjem da što više država prozna i podrži novu zemlju.

Uoči posete Parizu, američki predsednik je u maju 2008. godine obavešten da Sarkozi, iako je Francuska priznala nezavisnost Kosova, okleva sa punom primenom toga zbog potencijalno destabilzirajuće uloge Srbije u regionu.

Predsedniku Džordžu Bušu je savetovano da podseti Sarkozija da želi da nastave s primenom Ahtisarijevog plana, ali i da se slažu sa njim što se tiče važnosti Srbije za regionalnu stabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: