SAD: Komisija zbog "Vikiliksa"

Predsednik SAD Barak Obama zadužio visokog zvaničnika za borbu protiv terorizma Rasela Trejversa da spreči "curenje" poverljivih dokumenata.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2010.

01:48

Default images

"Trejvers će pripremiti i sprovoditi strukturne reforme kako bi se rasvetlio slučaj Vikiliksa", saopštila je Bela kuća.

Trejvers će biti na čelu posebne komisije koja treba da proceni štetu koju je veb-sajt "Vikiliks" naneo objavljivanjem klasifikovanih dokumenata, kao i da koordiniše reagovanje raznih vladinih agencija i predloži mere za obezbeđivanje tajnosti podataka.

Kako je saopštila Bela kuća, Trejvers će "predvoditi sveoobuhvatne napore da se identifikuju i razviju strukturne reforme neophodne u svetlu 'Vikiliksovih' otkrića".

On će biti zadužen za savetovanje članova saveta Bele kuće o korektivnim akcijama i praktičnim preporukama u vezi sa nacionalnom bezbednošću.

Od njega se, takođe, očekuje da olakša komunikaciju među agencijama i da ponudi opcije za tehnološke i druge promene kako bi se ograničila mogućnost da do sličnog curenja podataka ponovo dođe.

Vašington priznao: Velika šteta od objavljivanja

SAD su potvrdile da je objavljivanje mnoštva klasifikovanih diplomatskih dokumenata preko “Vikiliksa” imalo značajne negativne posledice po njihovu nacionalnu bezbednost i interese u svetu.

“To ima stvarne posledice po nacionalnu bezbednosti SAD. Objavljivanje tolike količine materijala naškodilo je našim nacionalnim intersima, ali ne samo našim”, rekao je portparol Stejt departmenta Filip Krauli.

On je na konferenciji za štampu za strane medije rekao da ne može da govori o pojedinačnim diplomatskim depešama, jer one i dalje imaju status poverljivog.

Krauli je rekoa da, iako se u Vašingtonu ne potcenjuje ozbiljnost tog slučaja, on neće promeniti temelje politike SAD i njenu spremnost da se angažuje u rešavanju svetskih problema, kao što neće promeniti ni američki pristup diplomatiji.

Prema njegovim rečima, objavljivanje klasifikovanih depeša ne menja ni američki pogled na slobodu štampe.

“Ništa što se dogodilo ne menja naš stav o ključnom značaju slobode štampe, rekao je Krauli ali je naveo da osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž “nije novinar, on je anarhista” koji “nije vredan” zaštita koje uživaju novinari.

“To ne menja činjenicu da je nezavisna štampa ključna za demokratiju i izgradnnju civilnog društva u svakoj zemlji i svakom delu sveta”, rekao je Krauli i naveo da razume da je “izveštavanje o ovome nešto što novinari rade”.

Što se tiče objavljivannja dokumenata, međutim, “to je kriminalni akt koji istražujemo, i kaznićemo odgovorne”, napomenuo je on.

Krauli je rekao da su SAD preduzele “agresivnu akciju” da drugim zemljama upute izvinjenje i objašnjenje povodom celog slučaja, kao i da je ta akcija još u toku, pošto SAD imaju odnose “sa 190 zemalja, a samo jednog državnog sekretara”.

Prethodno je podsektetar za poličke poslove Vilijem Verns ocenio da je “Vikiliksovo” obavljivanje oko četvrt miliona klasifikovanih dokumenata nanelo značajnu štetu američkim diplomatskim naporima.

“Stvarnost je da je nedostojno kršenje povernja koje smo videli kroz otkrića ‘Vikiliksa’ načinila značcajnu štetu našoj sposobnosti sa sprovodimo svoje diplomatske napore”, izjavio je Berns u pretresu pred spoljnopolitičkim odborom Predstavničkog doma Kongresa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: