Klintonova: Nema promene u odnosima

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton kaže da objavljivanje poverljivih dokumenata Stejt departmenta neće negativno uticati na međunarodne odnose SAD.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 01.12.2010.

15:52

Default images

"Naravno da sam pokrenula pitanje "curenja" informacija kako bih uverila kolege da to ni u kojem slučaju neće uticati na američku diplomatiju”, kaže ona.

Klintonova je dodala i da niko nije nagovestio da bi zbog ovog curenja informacija mogao da prekine razgovore sa SAD o važnim pitanjima.

"Pretpostavljam da će biti mnogo pitanja koja ljudi imaju pravo i razloga da postave, a mi smo u svako doba spremni da o tome razgovaramo s našim partnerima širom sveta", rekla je američka državna sekretarka.

Sajt Vikiliks počeo je u nedelju da objavljuje poverljive depeše američkih diplomata, što je naišlo na žestoke kritike administracije predsednika SAD Baraka Obame.

Više zvaničnika na samitu OEBS-a komentarisalo je objavljivanje poverljivih dokumenata na Vikiliksu, ističući da to neće ugroziti odnose sa SAD.

"Berluskoni je naš prijatelj"

Američka državna sekretarka Hilari Klinton najviše pažnje posvetila je italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju.

Ona je iskoristila dvodnevni samit OEBS-a, koji je danas počeo u kazahstanskoj prestonici Astani, da lično umiri italijanskog premijera, koji je u diplomatskim depešama nazvan "nestručnim, taštim i neefikasnim" liderom koji voli provod.

"Mi nemamo boljeg prijatelja, nemamo nikoga ko tako dosledno podržava američku politiku kao premijer Berluskoni", izjavila je Klintonova pred televizijskim kamerama posle razgovora sa njim.

"I republikanske i demokratske administracije u SAD znaju da mogu računati na njegovu podršku zato što Italija i SAD dele istu politiku i vrednosti", rekla je državna sekretarka.

Berluskoni (74) je javno ismejao diplomatsku prepisku u kojoj se govori o njegovom privatnom životu, ali izgleda da ga je to, ipak, pogodilo, budući da je, kako tvrde američki zvaničnici, pomenuo tu temu u razgovoru sa Klintonovom u Astani, naveo je Rojters.

"On je rekao da je to izazvalo dosta polemike u Italiji i da je postalo problem, kao što se moglo i očekivati", izjavio je jedan zvaničnik Stejt departmenta koga je citirala britanska agencija, ne navodeći njegovo ime.

Klintonova je odlučila da se obrati medijima tim povodom kako ne bi ostalo ništa nerazjašnjeno, tvrdi ovaj zvaničnik.

"Ona je htela da kaže svetu, novinarima, ono što je rekla njemu i što Amerikanci misle", kazao je on.

Klintonova je ranije danas na samitu OEBS-a izjavila da objavljivanje tajne američke diplomatske prepiske na veb sajtu "Vikiliks" neće negativno uticati na međunarodne odnose SAD, a njene reči je ponovilo i nekoliko stranih zvaničnika.

Zamenik britanskog premijera Nik Kleg, koji je danas razgovarao sa Klintonovom, objavio je saopštenje u kome kaže da slučaj "Vikiliksa" neće uticati na bliske odnose Velike Britanije i SAD.

Šef kazahstanske diplomatije Kanat Saudabajev takođe je kazao da pominjanje visokih zvaničnika njegove vlade u diplomatskim depešama neće pokvariti stateško partnerstvo Kazahstana i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: