Pahor: Slovenija nije servilna

Slovenija nema servilnu spoljnu politiku i slovenački državljani ne treba da se stide, rekao premijer Slovenije nakon američke depeše koju je objavio Vikiliks.

Izvor: B92

Sreda, 01.12.2010.

14:50

Default images

Na novinarskoj konferenciji u Ljubljani, slovenački premijer Borut Pahor je uglavnom komentarisao navode iz depeše koju su objavili španski mediji.

U depeši tadašnji otpravnik poslova SAD ambasade u Ljubljani navodi da mu je slovenački premijer nudio prihvatanje zatvorenika iz Guatanama u zamenu za 20 minuta susreta sa Barakom Obamom.

Takođe, nudila se i mogućnost da američki Vestinghaus dobije posao u drugom bloku Nuklearne elektrane Krško i lak dostup do lidera zapadnog Balkana.

Slovenački premijer je, danas, naglasio da se u depešama piše mnogo toga, uz verovanje da će ti zapisi ostati poverljivi, zbog čega njihovo objavljivanje dovodi američke vlasti u neprijatnu situaciju. Posebno je upozorio na depeše koje se odnose na arapsko i azijsko područje, jer one mogu da utiču na opasnost u tim delovima sveta.

Borut Pahor je dodao i da Slovenija nema servilnu, nego suverenu spoljnu politiku, a što se tiče prihvatanja zatvorenika iz Guatanama u Sloveniju, kaže da nije odobravao rat u Iraku i da se zalagao za zatvaranje tog zatvora, ali da je bio spreman da "kao prijateljska država" primi jednog od guatanamskih zatvorenika i to bez protivusluge.

"Utisak američke strane je pogrešan. Neću reći da je lažljiv", rekao je Pahor.

Što se tiče nuđenja posla američkom Vestinghausu, uprkos tome da već postoji francuski ponuđač za taj projekat, Borut Pahor kaže da Slovenija želi strane investicije, dodavši: "Želimo investitore iz sveta koji nama pripada".

Slovenački premijer je rekao da Sloveniju u svetu doživljavaju kao uglednu i suverenu državu koju poštuju.

"Hteo bih da poručim slovenačkim državljanima da imaju vladu koja vodi suverenu spoljnu politiku. Nikoga ne treba da bude sramota", rekao je slovenački premijer i dodao da se u sredu sreo sa predstavnicima SAD i da je je osetio da im je neprijatno, ali im je rekao da SAD može i dalje da računa na savezništvo i podršku Slovenije kada to SAD bude bilo potrebno.

SAD se raduju što imaju prijatelje poput Slovenije"

Ambasador SAD u Sloveniji Džozef Musomeli saopštio je da se SAD raduju što imaju prijatelje kao što je Slovenija, sa kojom mogu da sarađuju u različitim oblastima, pa i u preuzimanju zatvorenika iz Guatanama.

Musomeli je ponovio da SAD nisu ucenjivale Sloveniju, nego da je "u suštini Slovenija izrazila spremnost da pomogne u zatvaranju Guatanama iz humanitarnih i razloga poštovanja prava".

Američki ambasador je dodao i da su poslednji dani bili teški i za Sloveniju i za SAD.

"Navodna Vikiliksova otkrića su izazvala brojne spekulacije i optužbe u Sloveniji i drugde po svetu", saopštio je američki ambasador i dodao da su ti dokumenti "izvađeni iz celokupne slike", a njegova iskustva govore da takve objave imaju cilj da iskrive realnost.

"Vaš premijer je častan i pošten čovek. U njegovoj poslednjoj izjavi nema ičega što bi mogli sporiti", poručio je Musomeli Slovencima.

On je dodao i da je Vašingtonu zaista žao što je došlo do otkrivanja informacija poverljive prirode.

"Diplomate, kao i drugi ljudi, moraju da učestvuju u iskrenim razgovorima sa kolegama, ali sa garancijom da će to ostati poverljivo. Iskreni razgovori, kako između vladinih predstavnika, tako i između različitih vlada su u međunarodnim odnosima deo osnovnog cenjkanja. Bez toga ne bi mogao da se sačuva mir, bezbednost i međunarodna stabilnost", saopštava ambasador SAD u Sloveniji i dodaje da i slovenački ambasadori po svetu moraju da budu sposobni da razmenjuju iskrena mišljenja i da kući šalju ocene o stranim liderima, politici i aktivnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: