Prekršajne prijave protiv studenata

Dvoje studenata grupe Odbrani Filozofski dobilo pozive za suđenje zbog organizovanja neprijavljenih skupova koji su održani pre godinu dana odnosno šest meseci.

Izvor: B92

Sreda, 01.12.2010.

10:39

Default images

Odbrani Filozofski je saopštila da je to nastavak državne represije nad studentskim aktivistima, započete pokušajem hapšenja aktivista te grupe na Platou.

Ono što situaciju čini posebno alarmantnom su slučajevi nasumičnih pretnji od strane policije studentima koji učestvuju u aktuelnim protestima, navodi studentski pokret Odbrani Filozofski.

Kako saznaje B92, radi se o Maji Krek, koja je optužena da je organizovala skup Grupe za monitoring procesa protiv šestoro anarhista ispred CZ-a 3. januara, i Matiji Medenici, koji se sumnjiči za organizovanje protesta solidarnosti sa Palestinom nakon presretanja humanitarne flotile za pojas Gaze.

Podsetimo, 2. novembra 2010. na Platou ispred Filozofskog fakulteta grupa Odbrani Filozofski je organizovala bojkot izbora za Studentski parlament.

Odbrani Filozofski je navela i da su pripadnici policije tokom poslednja dva meseca nekoliko puta studentima pretili hapšenjem i pisanjem prekršajnih prijava pod sumnjom da su odgovorni za organizovanje studentskih protesta, kao i da su studentima istovremeno upućivane i pretnje "aktiviranjem starih prekršajnih prijava".

"Da je po sredi drastično pojačanje državne represije govori i činjenica da su naši aktivisti prekršajne prijave dobili upravo tokom ovih studentskih protesta, a samo nekoliko dana nakon pokušaja hapšenja studenata na Platou", navodi se u saopštenju.

Prvo suđenje zakazano je za danas, a drugo za 6. decembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: