Uhapšena 153 studenta u Londonu

Londonska policija je uhapsila više od 150 studenata koji su demonstrirali u britanskoj prestonici protiv vladinih planova o trostrukom povećanju školarina.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.12.2010.

09:53

Default images

Policija je juče blokirala zgradu parlamenta, sprečavajući prilaz studentima koji su bili u manjem broju nego u prethodna dva dana.

Na Trafalgar skveru je bilo između 150 i 200 studenata, tvrdi policija, navodeći da je većina uhapšenih iz te grupe demonstranata.

Policija je precizirala da su ukupno uhapšene 153 osobe - 139 lica zbog remećenja reda i sedam zbog nasilnog ponašanja, kao još sedam ranije uhapšenih takođe zbog nasilja, prenela je agencija Rojters.

U jučerašnjem protestu su povređene najmanje tri osobe - jedan policijski oficir i jedna žena sa povredama glave su smešteni u bolnice, a na kućno lečenje je upućen jedan student koji je povredio ruku prilikom pada.

I u drugim britanskim univerzitetskim gradovima su održani slični protesti, na kojima je, kao i u prethodnim danima, ukupno bilo više hiljada studenata.

Britanska agencija ne navodi da li je u tim gradovima bilo sukoba sa policijom.

Prošlog meseca prilikom demonstracija u Londonu, studenti su pokušavali da upadnu u više vladinih zgrada, kao i u sedište vladajuće Konzervativne stranke koju krive za planirano povećanje školarina.

Školarine sada iznose oko 3.300 funti, a planirano je da budu oko 9.000 funti. Studenti podsećaju da su konzervativci, na vlasti od maja, obećavali u predizbornom periodu da neće menjati školarine.

Studenti su u prethodnom protestu ispred sedišta Konzervativne stranke uzvikivali antivladine poruke i podsećali ministre da su se oni školovali u vreme kada je strudiranje bilo besplatno.ž

Pitanje školarine je u utorak u parlamentu dovelo do rasprave između koalicionih pratnera u vladi pošto je zamenik premijera Nik Kleg, lider Liberalno-demokratske stranke, uz čiju su pomoć konzervativci formirali vlast posle majskih izbora, branio planirano povećanje školarine iako je njegova partija u predizbornoj kampanji obećala da će biti protiv i da neće glasati za takvu eventualnu meru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: