Blic:Tajne čuvamo po starom sistemu

Ono što se u SAD čuva na disku, zaštićeno najsavremenijom tehnologijom, u Beogradu zauzima nekoliko soba-sefova, bunkera u zgradi Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: B92

Sreda, 01.12.2010.

00:27

Default images

Sve to je zaštićeno zastarelom tehnologijom, starom više od 40 godina, iz vremena nakon Drugog svetskog rata.

Paradoksalno, upravo ta zastarelost, kažu izvori “Blica” iz Vlade, garantuje da će srpski poverljivi dokumenti ostati tajni. Srpska diplomatija i dalje koristi u svetu davno odbačene kripto telegrame kojima šifruje poverljive poruke.

U diplomatskoj prepisci postoje takozvane otvorene i zatvorene depeše, kao i strogo poverljive koje podležu kripto zaštiti, kažu nezvanično izvori iz Vlade za “Blic” i uveravaju da je zaštita “apsolutna”.

Naš bivši ambasador u Pragu Aleksandar Ilić objašnjava da se u šifrovanim depešama uglavnom nalaze analize aktuelnih događaja ili se u njima pominju razgovori sa drugim diplomatama i da se zaštita koristi ne zbog nekih velikih tajni, već pre svega “zbog dobrog ukusa”, da ne može baš svako da pročita.

"Pre svega me je iznenadio veoma nizak nivo svega što je objavljeno. Ono sa čim sam se sretao tokom diplomatske službe, depeše mojih kolega stranih ambasadora, kao i objavljene depeše iz ranijeg prerioda, recimo iz vremena Staljina, na mnogo su višem nivou i jezika i analize. Najpre, nema uvreda, a najčešće su u pitanju briljantne sociološke, političke i istorijske analize. Nešto se događa sa nivoom diplomatske komunikacije“, objašnjava Ilić.

"Mi smo jedna potpuno neobaveštena javnost o ključnim pitanjima države i politike“, kaže za “Blic” analitičar Dušan Janjić, odgovarajući na pitanje za šta je to srpska javnost ostala uskraćena a što će verovatno isplivati u aferi Vikiliks.

"Evo i najnoviji primer da mi nemamo informaciju o čemu će se pregovarati s Prištinom, a da saznajemo ko će voditi naš pregovarački tim deset dana posle sveta. Naša javnost ne zna da je Srbija zapravo s Moskvom blokirala pregovore sa Ahtisarijem 2006. godine, a ovde je predstavljeno da je Ahtisari bio jednostran, odnosno na strani Albanaca i nikad nismo dobili odgovor zašto je proces dogovaranja prekinut u Beču“, kaže on.

"Ne znamo ni kakva je bila uloga Srbije u ratu rezolucijama povodom predloga Ahtisarija koji je počeo 2006. i trajao sve do proglašenja nezavisnosti Kosova. Ništa ne znamo ni o pregovorima o gasovodu „Južni tok“. Doduše, tu su, izgleda, i Rusi slabo informisani - navodi Janjić.

Kao sporne datume, a oko kojih se vrte tajne depeše koje otkriva Vikiliks, Janjić pominje i maj 2006. godine, za koji se vezuju proglašenje nezavisnosti Crne Gore, raspad zajedničke države i potpuno zahlađenje odnosa.

Septembar prošle godine, smatra Janjić, a iz tog perioda su dve tajne depeše, bio je period ponovnog vezivanja za Rusiju (energetski sporazum i zajednička “borba” za Kosovo), što je označeno na zapadu kao ozbiljan preokret u srpskoj spoljnoj politici.

Konačno, za novembar i decembar 2008. od kada datiraju dve tajne depeše, Janjić pretpostavlja da su povod takvoj prepisci nova vlada, Kosovo i priče o vojnoj neutralnosti Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: