Grad Beograd pomaže studente

Studenti i dalje štrajkuju glađu ispred Vlade. Gradonačelnik Đilas i LDP dogovorili da im Beograd finansijski pomogne.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 30.11.2010.

13:42

Default images

Za studente koji štrajkuju zbog toga što ne mogu da predju na budžetsko školovanje iako imaju zakonom propisanih 48 bodova, rešenje nisu pronašli ni fakulteti ni Ministarstvo prosvete.

Umesto njih, kako najavljuju, studentima će u susret izaći lideri nekadašnjih studentskih protesta gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i lider LDP-a Čedomir Jovanović koji su studentima obećali finansijsku podršku.

Pedesetak studenata provelo je noć na hladnoći a da ih niko iz Vlade nije obišao. Studenti su razočarani odnosom koji je država pokazala prema njima, ali za budžetski status kažu da im neće biti teško da i naredne dane provedu u šatorima na niskim temperaturama i bez hrane.

Za zahteve studenata koji štrajkuju glađu najviše razumevanja pokazali su u studentskim protestima iskusni Dragan Đilas i Čedomir Jovanović.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio da je rešenje pronađeno u konsultacijama sa gradonačelnikom Beograda i gradskim odborničkim grupama.

"Studenti mogu borbu smatrati uspešnom, jer je u okviru Beograda u konsultacijama sa gradonačelnikom i odborničkim grupama pronađen finansijski minimum da im se omogući normalno studiranje", rekao je Jovanović.

Lider LDP-a je napomenuo da je neophodno otvoriti pitanje sređivanja stanja u visokom školstvu, budući da Srbija ima najmanje obrazovanih u Evropi.

Neophodno je pokrenuti dijalog Ministarstva prosvete, univerziteta i studenata, kako bi problemi u visokom školstvu bili rešeni, rekao je Jovanović.

On je rekao da se sredstva iz državne kase, koja je "plitka i istrošena", iracionalno troše, što je neprihvatljivo.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kazao je ranije danas da oseća posebnu odgovornost da se reše problemi studenata koji štrajkuju glađu zahtevajući da se svima koji su osvojili 48 i više bodova omogući besplatno školovanje.

"Sigurno je da Čedomir Jovanović i ja imamo najveću obavezu da se bavimo studentskim problemom, kao bivši studentski lideri, kao i da pokažemo najviše razumevanja, koje nemam samo u slučaju kada blokiraju saobraćaj", rekao je Đilas.

Rešenje za studente traže i fakulteti. Prodekan Fakulteta političkih nauka Vukašin Pavlović kaže da se razmatra više opcija.

Ministarstvo obrazovanja ostalo je ravnodušno i pred štrajkom glađu i smrzavanjem studenata tokom noći. Jedini odgovor koji su studentima ponudili bio je da država nema novca i da za njihove probleme ne može da pronađe rešenje.

Odbor za prosvetu bez rasprave o studentima

S druge strane, Odbor Skupštine Srbije za prosvetu, koji je danas trebalo da razmotri probleme vezane za upis studenata koji protestuju, nije održan zbog nedostatka kvoruma.

Na zakazanu sednicu tog skupštinskog tela došao je pomoćnik ministra prosvete Slobodan Jauković, koji nije želeo da daje izjavu novinarima.

Predsednik Odbora za prosvetu Zoran Šami rekao je da je protest studenata posledica neregulisanih pitanja u Zakonu o visokom obrazovanju i u njegovom sprovođenju.

Šami je kazao da je Demokratska stranka Srbije, čiji je poslanik, još u vreme rasprave o izmenama Zakona o visokom obrazovanju amandmanom tražila da se apsolutno precizira način na koji se studenti finansiraju i da se to reguliše jedinstveno za celu Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: