Đelić: Prosveta u centru pažnje

Ministar za nauku Božidar Đelić rekao da Srbija ima mnogo izazova, ali da pitanje prosvete i znanja mora biti u samom centru preokupacije države.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.11.2010.

20:16

Default images

Đelić je na dvodnevnom međunarodnog skupa o inovacijama u preduniverzitetskom obrazovanju naveo da znanje moramo staviti u centar preokupacija.

"Nisam rekao da je prosvetni sistem loš niti da roditelji nemaju određena prava, nisam rekao da đaci uvek imaju pristup školi ni da su nastavnici za kritiku, ali ne treba da se zadovoljimo onim što smo postigli", rekao je Đelić.

On je kazao da je za poslednjih 15 godina 30 do 40 odsto dece manje, a učitelja za deset do 15 odsto više, kao i da su dva ključna stuba razvoja naše zemlje - razvoj infrastrukture i pitanje obrazovanja.

Nastavnicima, stručnjacima, ekspertima u oblasti obrazovanja obratio se i predsednik Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović, rekavši da obrazovanje kod nas spada u potrošnju, a ne u investiciju.

"Nema važnije, dugoročnije ni isplativije investicije od obrazovanja", rekao je Mićunović, smatrajući da je stanje naših škola krajnje nezadovoljavajuće i da ukoliko "zapustimo škole, zapustili smo ljude, a loši ljudi ne mogu da naprave dobru državu, društvo".

Mićunović je naveo da je pre 50 godina napisao tekst "Reforma školštva" ali ni danas nije siguran, kako je rekao, da se školstvo reformisalo i daleko doteralo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: