Klintonova: Napad na SAD

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da je objavljivanje dokumenata na Vikiliksu napad ne samo na SAD nego i na međunarodnu zajednicu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2010.

20:46

Default images

Klintonova je naglasila da se objavljivanjem stotine tajnih dokumenata narušava poverenje među državama.

U prvoj izjavi nakon objavljivanja diplomatskih depeša Stejt departmenta ovog vikenda do kojih je došao sajt Vikiliks, Klinton je rekla da je taj portal delovao ilegalno prilikom objavljivanja tog materijala.

Ona je osudila objavlivanje dilomatskih telegrama i izrazila "duboko žaljenje SAD" zbog "otkrivanja informacija koje je trebalo da budu poverljive".

Hilari Klinton rekla je da administracija predsednika Baraka Obame "agresivno goni" one koji su odgovorni za curenje tih dokumenata.

Dodala je da je i pored štete nanete objavljivanjem "uverena" da će partnerstva SAD odoleti izazovima koja se time postavljaju.

Vikiliks počeo je od nedelje da objavljuje sadržaj 250.000 američkih diplomatskih depeša.

"Njujork tajms", "El Pais", "Špigl", "Mond" i "Gardijan" objavili su delove američke diplomatske prepiske koja im je dostavio vebsajt koji je na društvenoj mrezi Tviter objavio da su mu stranice onesposobljene. Američka diplomatija u svojoj tajnoj prepisci bavi se i bivšom Jugoslavijom.

Obama veoma nezadovoljan

Predsednik SAD Barak Obama veoma je "nezadovoljan" zbog objavljivanja poverljivih dokumenata rekao je portparol predsedika Robert Gibs.

"Možemo reći da je predsednik bio, najblaže rečeno, nezadovoljan kada je prošle nedelje obavešten o skorom objavljivanju" 250.000 diplomatskih američkih dokumenata, kazao je Gibs.

On je dodao da je Bela kuća ocenila da je objavljivanje američkih diplomatskih dokumenata, do kojih je došao Vikiliks, "težak zločin".

Objavljivanje poverljivih dokumenata americke diplomatije predstavlja "teško kršenja zakona i ozbiljnu pretnju za one koji vode našu spoljnu politiku i one koji u tome pomažu", kazao je Gibs i dodao da su Vikiliks i oni koji šire te informacije "kriminalci".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: