Studenti počeli štrajk glađu

Studenti počeli štrajk glađu ispred zgrade Vlade. U pokušaju blokiranja Nemanjine ulice, povređen jedan student na koga je naleteo automobil.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2010.

00:26

Default images

Saobraćaj u Nemanjinoj ulici normalizovan je nakon blokade, koju su organizovali studenti nezadovoljni što država nije ispunila njihove zahteve vezane za budžetsko školovanje.

Studenti su od podneva stupili u štrajk glađu ispred sedišta Vlade, jer već dva meseca ne mogu da pređu na budžetsko školovanje, iako su stekli 48 bodova.

Takođe, oko 14 časova je jedan student povređen. Portparolka Hitne pomoći Nada Macura, kaže za B92 da je mladić prebačen u Institut za ortopediju na Banjici, zbog nagnječenja stopala, povrede zadobijene nakon što ga je nakon što ga je udario automobil. Ćebad, šatorska krila, lanci kojima su vezni jedni za druge – sve je to slika studenata koji štrajkuju glađu ispred Vlade Republike Srbije.

Oni od podneva čekaju da ih neko od nadležnih primi na pregovore, međutim, to se još uvek nije desilo.

Iako, kako sami studenti kažu, njihova namera nije bila da naprave problem, do incidenata je ipak došlo.

Mia Popović, članica Organizacionog odbora protesta, priča za B92 šta se tačno desilo tokom popodneva na uglu Nemanjine i ulice Kneza Miloša.

”Određeni broj studenata je rešio da blokira Nemanjinu ulicu i zbog toga je automobil koji je pokušao da uđe u tu ulicu nije uspeo. Pripadnici MUP-a su vozaču tog automobila rekli da nastavi kuda je krenuo jer blokada ulica nije najavljena. Jedan dečko je to pokušao da spreči i automobil mu je prešao preko noge, a on mu je, iz bola i revolta, slomio šoferšajbnu”, priča Mia.

“Isto smo imali problem sa dečkom koji je gađao novčićem trojicu ljudi koji su prolazili, i bili su sa akt tašnama i u odelima. On je smatrao da su oni kompetenti za njegov problem. Nakon toga je uhapšen“, navodi ona.

Kako najavljuju predstavnici studenata, oni će uskoro raširiti i veliki transparent na kojem će pisati "Štrajk glađu".
Studenti su ispred zgrade Vlade Srbije poèeli štrajk glaðu (Beta)
Njih je trenutno oko 70, a prema rečima Mie Popović, polovina njih štrajkuje glađu, dok ostali samo pružaju podršku.

Marko Pavlović sa Geografskog fakulteta za B92 objašnjava koliko su ozbiljne namere studenata.

”Spremni smo da spavamo ovde, jedino to nam preostaje. Ostaćemo ovde dokle god ne nađu neko rešenje za nas”, poručuje on.

“Nikakav plan, nikakvo rešenje nam nisu ponudili, tako da smo bili prinuđeni da, nažalost, maltetiramo građane Beograda i Srbije. Nama je jako žao zbog toga, ali se nadam da će oni imati razumevanja za nas, i da će shvatiti da smo mi zaista u problemu“, kaže Marko.

Studenti su počeli i da potpisuju peticiju za smenu pomoćnika ministra prosvete Slobodana Jaukovića zbog neprimernih izjava upućenih studentima. On im je pre nekoliko dana poručio da pomoć traže od vlasnika “Delte” Miroslava Miškovića i predsednika SAD Baraka Obame.

Kako je naveo član Organizacionog odbora Nenad Uzelac, "moguće je i slanje zvanično pismo Obami, jer je gospodin Jauković sugerisao studentima da se njemu obrate za školarine."

Takođe, veliki broj studenata koji su trenutno ispred Vlade Srbije saglasan je da problem već godinama postoji u obrazovanom sistemu, jer, kako kažu, nikada ne znaju šta da očekuju od fakulteta, ali i od univerziteta:

”Plan je da se ovde sedi dok nam se zahtevi ne ispune, verovatno celu noć. Studenti su spremni na to, i na manje ne pristajemo.“

”Očistio sam godinu u junu, prosek preko 8, a oni čak neće ni školorinu da mi plate. Izdržaću dokle god treba, nećemo se skloniti odavde, bićemo vezani dok nam ne odobre prelazak na budžet.“

”Nema svrhe da molimo za nešto što smo već postigli. Ja ima maksimalnih 60 bodova, i treba da štrajkujem ovde da bi prešla na budžet, a zapravo je to nešto što mi po zakonu pripada.“

Studentima je pre nekoliko dana iz Ministarstva prosvete rečeno da za njih para nema i da im zahtevi neće biti ispunjeni.

Ipak, studenti su podršku dobili od Konfederacije slobodnih sindikata, kao i od nekoliko političkih partija. U pitanju su SPO, Nova Srbija, ali i LPD, čiji predsednik Čedomir Jovanović je studentima poručio da će razgovarati sa njihovim predstavnicima, i, kako sam kaže, ponudiće rešenje.

Problem ima oko 5.000 studenata

Prema rečima Mie Popović problem sa ispunjenom kvotom ima oko 5.000 studenta, ali je broj onih koji učestvuju u protestu deset puta manji. Ona kaže i da je za veliki broj studenata upis u narednu godinu studija doveden u pitanje.

“Veliki problem napravili su dekani ovih fakulteta koji protestuju zato što su zastrašili studente, dali su ograničen rok za upis i automatski veliki strah je izazvan kod studenata da se neće upisati, pa makar i po cenu da plate 30 ili 50 posto školarine ili punu školarinu, što je slučaj sa Univerzitetom umetnosti”, navodi ona.

Od samog ministra prosvete više puta je poručeno da ministarstvo nema para da izdrži budžetsko studiranje svih studenata koji su ispunili kvotu od 48 bodova.

Studenti navode da je za trenutnu situaciju kriva država jer fakultetima duguje već duže vreme novac.

Uz to je u oktobru 2009. donet zakon po kome je 48 bodova i više propisano kao uslov za prelazak na budžetsko studiranje, kaže Mia Popović.

“Broj studenata koji je ovu kvotu ispunio bio je dosta visok i umesto da naiđemo na podršku države, u junu je izmenama i dopunama Zakona, zato što para iz državnog budžeta nije bilo, postavljena je da kažem neka kategorizacija, odnosno rangiranje studenata zavisno od toga koliko imate bodova od 48 do 60”, podseća ona.

"Problem je ovih malih fakulteta, odnosno fakulteta koji se deklarišu kao siromašni. Pravni fakultet, Ekonomski, Arhitektura – to su bogati fakulteti sa visokim budžetima i oni nisu upali u priliku da moraju od studenata da uzimaju bar neki deo školarine, dok je na fakultetima koji imaju manji broj studenata kao i manje finansijskih sredstava moralo da se učini nešto, bar da se delom od studenata školarina uzme”, kaže Mia.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: