Šutanovac o referendumu o NATO

Ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da Srbija ne bi trebalo da o ulasku u NATO odlučuje na referendumu.

Izvor: Beta

Nedelja, 28.11.2010.

01:10

Default images

"Da je Vuk Karadžić išao na referendum o pravopisu, mi danas ne bismo imali moderno pismo. I zato o strateški važnim pitanjima ne možemo da odlučujemo u atmosferi opšte hajke ispunjene emocijama", rekao je on.

Ministar je za list "Pres" ocenio da je "neprirodno da se Srbija izoluje u bilo kojem smislu - bezbednosnom, političkom ili ekonomskom".

Šutanovac je naveo da je evro-atlantska integracija pokrenuta 2006. kada je Srbija ušla u Partnerstvo za mir.

Ministar odbrane je rekao da niko ne može da poljulja njegovo poverenje u Vojsku, "koja je danas najozbiljnija vojna formacija u regionu, a nakon rumunske i najveća".

"Danas nema vojske u okruženju koja bi mogla da nas 'razbije'", rekao je Šutanovac.

"Danas imamo kompaktniju državu i kompaktniju vojsku. Ono što je današnja prednost, jeste profesionalizacija jer u modernom svetu profesionalac vredi četiri regruta. To ukazuje da od ove godine imamo veću moć nego što smo imali godinama", ocenio je on.

Govoreći o predstojećim izborima u Demokratskoj stranki, Šutanovac je ocenio da će DS posle njih biti jača.

"Posle ovih izbora mi očekujemo još bolji rezultat za sledeću godinu, a istorijska činjenica je da će naredna Vlada biti prva demokratska Vlada kojoj ce EU biti nadohvat ruke", ocenio je ministar.

Šutanovac je rekao da je DS stranka levice, i da nije moguće da u partiji doće do rascepa, odnosno da iz DS-a izađe neka Nacionalna demokratska partija na čelu sa Vukom Jeremićem.

"To je apsolutna naučna fantastika. Ne postoji ta opcija niti iko o tome razmislja, čak ni u snovima... Naš program je dosta jasan, iako se veliki deo nas još privikava da smo stranka levice jer smo tu odluku doneli pre manje od decenije", navodi Šutanovac.

On je kazao da se nada da će biti reizabran na potpredsednika, ali je naveo da "s druge strane nije rođen u fotelji".

Šutanovac je kao najveće probleme u Srbiji označio "stabilizaciju političkih prilika i medijske slike koja bi nam jasno prezentovala šta se dešava".

"Za mene je skroz neprirodno da nakon dešavanja u Đenovi apsolutno svi u parlamentu, na Vladi, na političkoj sceni, kulturnoj sceni nisu ustali da kažu: 'Ljudi, ovo je jedna katastrofa'. Kako neko to može da opravdava?", zapitao je ministar odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: