Albanci obeležavaju Dan zastave

Pripadnici albanske zajednice u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, nizom manifestacija obeležavaju Dan zastave, najveći nacionalni praznik Albanaca.

Izvor: B92

Nedelja, 28.11.2010.

00:35

Default images

Po prvi put u programu je svečano isticanje albanske zastave na zgradama lokalnih parlamenata u Bujanovcu i Preševu.

Povodom današnjeg praznika Dana zastave, najvećeg albanskog državnog praznika, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi požalio se na zakonska ograničenja koja Albancima u Srbiji ne dozvoljavaju upotrebu zastave i drugih nacionalnih simbola.

"Za nas i dalje postoje zakonska ograničenja koja nam ne dozvoljavaju da zvanično koristimo naše nacionalne simbole. I pored formiranja Nacionalnog saveta, i pored naših pritisaka na više načina poslednjih nekoliko godina, mi nismo uspeli da obezbedimo promenu Zakona o pravima manjina u Srbiji", rekao je Kamberi za B92.

On je naveo da će danas, na zgradi lokalnog parlameta, pored srpske, svečano biti istaknuta i albanska zastava, a potom će se svečanost obeležavanja "Dana zastave, nastaviti u sportskoj hali "Mladost" u Bujanovcu. Očekuje se da programu, u kome će nastupiti ansambl "Besa" iz Prištine, prisustvuje oko 3.000 albanaca iz Bujanovca i Preševa.

"Dan zastave" Albanci sa juga Srbije obeležiće prigodnim, pre sveka kulturno zabavnim i sportskim priogramima u školama, mesnim zajednicama i drugim javnim ustanovama.

"Dan zastave" Albanci svuda u svetu proslavljaju od 1912. godine, kada je u gradu Valoni, proglašena država Albanija i kada je albanski nacionalni junak Ismail Ćemaili prvi put istakao današnju albansku zastavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: