Nov interesent, veća cena Telekoma?

Kompanija "Amerika movil", vlasništvo Karlosa Slima, otkupiće tenedersku dokumentaciju za učesće u privatizaciji "Telekoma", tvrde u Vladi Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 28.11.2010.

10:42

Default images

Ministarka telekomunikacija Jasna Matić za B92 procenjuje da bi eventualno učešće najbogatijeg čoveka na svetu na tenderu moglo povoljno da utiče i na prodajnu cenu.

Kompanija "Amerika movil" ima oko 240 miliona korisnika, uglavnom u Latinskoj Americi.

Vlasnik te i niza drugih kompanija je meksički super bogataš Karlos Slim, čija se imovina procenjuje na 53,3 milijardi dolara. Slim je, prema anketi američkog časopisa "Forbs", najimućniji čovek sveta, ispred vlasnika "Majkrosofta", Bila Gejtsa.

Iz Vlade Srbije najavljuju da će baš Slim sledece nedelje otkupiti tendersku domentaciju, kako bi učestovao u kupovini 51 odsto "Telekom Srbija".

"Sigurno je dobro da postoji veći broj zaintresovanih za kupovinu Telekoma i sigurno je dobro da su to velike kompanije, koje imaju veliki broj korisnika u svetu i koje će biti dobri stateški partneri za Telekom. To garantuje da će konkurecija u procesu biti jaka i da ćemo samim tim postići bolje uslove, odnosno bolju cenu", kaže ministarka za telekomunikacije Jasna Matić.

"Koliko ja znam, Karlos Slim poseduje dve kompanije koje se bave telekomukacijama i pored operacija u Meksiku ima i kompanije i u drugim zemljama Latinske Amerike. Ovo očigledno predstavlja signal da su zainteresovani i za ekspanziju na druge regione, stoga je Telekom za njih interesantan kao polazna tačka za tako nešto", smatra ona.

Ministarstvo finansija je nedavno rok za otkup dokumentacije produžilo do 10. decembra, zbog, kako su naveli, velikog intersovanja.

Dokumentaciju za učešće na tenderu za prodaju "Telekoma" do sada su otkupile kompanije "Dojče telekom", "Frans telekom" i "Telekom Austrija".

"Činjenica da se sada pojavljuje američki igrač ukazuje možda na mogućnost da "Siti grup“ koji je konsultant naše Vlade, a plaćen je samo ukoliko nešto proda, nije mogao da nađe solidnog kupca među ove tri firme i sada pokušava da dovede neku firmu iz Amerike“, kaže konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija.

Bušatlija veruje da "Amerikan movil“ otkupom tederske dokumetacije želi da vidi kakvo je tržište, ali ne veruje da će na kraju oni biti kupci Telekoma.

"Početi razvoj gledajući na Evropu iz Srbije nema nikakvih prednosti, jer smo mi van tih osnovnih telekomukacionih pravca, odnosno nismo neposredno vezani za mreže koje njih interesuju. Druga stvar, postoji velika razlika u tehničkim, tehološkim i vrstama usluga koje Amerikanci imaju u odnosu na evropske telekomnikacije“, kaže on.

Početak pregovora sa najboljim ponuđačem trebalo bi da se obavi krajem februara iduće godine, a sredstva od prodaje 51 odsto kapitala "Telekoma" trebalo bi da budu isplaćena polovinom 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: