Da li su poštovana pravila gradnje?

Predsednik Inženjerske komore Srbije prof. dr Dragoslav Šumarac kaže da će ta komora razmotriti ima li u Kraljevu objekata gde nisu poštovana pravila gradnje.

Izvor: B92

Subota, 27.11.2010.

12:11

Default images

Šumarac je za "Politiku" rekao da se "ponovilo sve ono što smo već doživeli prilikom zemljotresa u Kolubarskom okrugu".

"Svi objekti građeni pre zemljotresa u Skoplju nisu ni projektovani na seizmičke uticaje", rekao je Šumarac.

"Ti objekti su najviše i oštećeni, posebno na seoskom području. Pored toga, u gradovima ima mnogo bespravno nadzidanih objekata i oni su u Kraljevu doživeli velika oštećenja", dodaje Šumarac.

"Možda ima i onih koji su nadzidani s dozvolama, a znatno su oštećeni pa će te slučajeve razmatrati Sud časti Inženjerske komore i predložiti odgovarajuće sankcije. Takođe, biće procesuirani i slučajevi gde se usled velikih oštećenja sumnja da nisu poštovana pravila gradnje, a imaju sve dozvole i potpise licenciranih stručnjaka", kazao je Šumarac.

Na pitanje da li su tačne tvrdnje da se u periodu postojanja velikih građevinskih preduzeća, poput kraljevačkog Kablara, gradilo kvalitetnije, on je odgovorio potvrdno.

"Tačno je. U vreme Kablara, Rada, Komgrapa i drugih giganata srpsko građevinarstvo je bilo vodeće ne samo u Evropi nego i u svetu. Energoprojekt je tada bio među nekoliko prvih svetskih kompanija, rame uz rame sa Behtelom, Strabagom... To je bilo zlatno doba našeg građevinarstva, koje je staroj Jugoslaviji donosilo dve milijarde dolara deviznog priliva. Poređenja radi, tada je turizam sa obalom od Portoroža do Ulcinja donosio 1,5 milijardi dolara", istakao je prof. Šumarac.

"Tada se i kvalitetnije i sigurnije gradilo. Firme su same finansirale izgradnju stanova za tržište. Toga danas nažalost više nema, a nema više ni mnogih velikih građevinskih firmi", dodao je on.

Prema njegovim rečima, komora je od osnivanja suda časti, a bilo je to krajem 2005. godine, oduzela ukupno šest licenci.

"Najpre su oduzete četiri licence za rušenja koja su se desila u Čuburskoj ulici u Beogradu i to odgovornom projektantu, vršiocu tehničke kontrole, odgovornom izvođaču i stručnom nadzoru. Pored toga, oduzeta je jedna licenca stručnom nadzoru, koji je učestvovao u izgradnji objekta u Dubljanskoj ulici br. 35, u Beogradu, gde je došlo do obrušavanja temeljne jame. Oduzeta je licenca i odgovornom izvođaču radova pri izgradnji objekta u Ulici 27. marta u Beogradu, kada je došlo do nesreće u kojoj je jedan radnik poginuo. Takođe, izrečena je mera oduzimanja licence članovima komore koji su činili komisiju za tehnički pregled objekata u Ulici Jove Ilića br. 151 i Mitrovdanskoj br. 25 u Beogradu i to zato što su sačinili nepotpune zapisnike o radu komisije za tehnički pregled pomenutih objekata i netačno prikazali stanje objekta u pogledu stepena završenosti radova, na osnovu čega je organ uprave izdao odobrenja za upotrebu tih objekata", naveo je Šumarac.

"Kako je u toku postupak po prigovorima, odnosno drugostepeni postupak, naknadno ćemo, po pravosnažnosti presude, informisati javnost o detaljima ovog slučaja", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: