Tadić:I ja sam "četvrtinom" Ličanin

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović boravili su u Gračacu i obišli sajam ličkih proizvoda "Jesen u Gračacu".

Izvor: B92

Četvrtak, 25.11.2010.

17:11

Default images

Nakon toga, predsednici su posetili povratničku porodicu Marković u susednom Deringaju.

Obilazeći štandove na kojima su izloženi sir, sokovi, vino, rakija, med i rukotvorine, predsednik Srbije rekao je da je i on "četvrtinom" Ličanin.

Iako izjave novinarima nisu bile planirane, Tadić je kratko prokomentarisao da je važno što je došao u ovaj kraj, pošto je njegova baka iz sela Raduč, koje je udaljeno petnaestak kilometara.

"Četvrtina mene ima ličke krvi, izaberite koji deo tela hoćete", našalio se Tadić nakon što je probao vino od drenjine i prisetio se da mu je sok od drenjine svojevremeno pripremala baka.

Tadić i Josipović su posle Sajma posetili povratničku porodicu Marković u Deringaju, čija je kuća obnovljena, a uspeli su i da se zaposle, pa su se vratili iz Srbije sa dvoje maloletne dece.

Predsednici u manastiru Krupa

Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, poručili su da manastir Krupa predstavlja simbol postojanja pravoslavlja i srpskog naroda u Hrvatskoj i znak da je moguć suživot dva naroda.

"Predsednik Josipović i ja posebnu pažnju poklanjamo pitanju identiteta naroda kao temelja civilizacije i na toj osnovi možemo da gradimo drugačije, kud i kamo bolje odnose nego 90-tih godina", rekao je Tadić, koji je obilaskom manastira Krupa završio posetu Hrvatskoj.

Ističući da manastir Krupa, podno Velebita, potiče iz 14. veka, Tadić je rekao da je taj objekat blistav iskaz arhitekture, kulture i identiteta srpskog naroda i naglasio da je važno poštovati sve elemente identiteta.

"Položaj institucija koje taj identitet omogućavaju jeste pretpostavka razvoju demokratije i društva", rekao je Tadić.

Tadić je tokom obilaska manastira naveo da u njemu postoji ikona kojoj su se molili mnogi, i pravoslavci i katolici, i da ona svedoči o vezama i kontaktima SPC sa crkvama u celom svetu.

Predsednik Hrvatske je rekao da činjenica da su manastiru vraćene ikone predstavlja primer koji govori o dobrim namerama o tome da je moguć nastavak suživota i prijateljstva.

Iguman manastira Gavrilo Stepanović upoznao je predsednika Tadića sa istorijom manastira i pokazao mu kulturno blago koje je vraćeno u manastirsku riznicu.

Manastir Krupa nalazi se kod Obrovca u severnoj Dalmaciji i u njega su nedavno vraćene 24 restaurirane ikone neprocenjive vrednosti koje su 90-ih odnete u Srbiju zbog zaštite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: