Kuršumlija zatvara Narodnu kuhinju

Narodna kuhinja u Kuršumliji prestaće sa radom 1. decembra, nakon odluke opštine da više ne finansira ovu ustanovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.11.2010.

18:42

Default images

Zbog nemogućnosti da obezbede potrebna sredstava za dalji rad Narodne kuhinje, kuršumlijski Crveni krst obustaviće dalje pripremanje hrane za 850 socijalno najugroženijih stanovnika te opštine.

Opština Kuršumlija je obustavila finansiranje ove ustanove, a do 1. decembra Crveni krst će iz svojih rezervi finasirati rad kuhinje. Nakon toga će većina korisnika trpeti glad, upozoravaju u Crvenom krstu.

U prethodnom periodu troškove Narodne kuhinje, koji podrazumevaju kupovinu začina za hranu, distribuciju hrane u romskom naselju Barlovo, utrošenu električnu energiju, plate zaposlenih i druge troškove, finansirala je opština Kuršumlija mesečno sa 250.000 dinara.

Međutim, kako je ranije rekao predsednik opštine Goran Bojović, sadašnja opštinska vlast je obustavila ova sredstva jer je to bio dogovor sa prethodnom opštinskom vlašću koja, prema njegovim rečima, nije razmišljala kako da izmiri te troškove, jer opština nema novca.

Nakon ove odluke Upravni odbor Crvenog krsta doneo je odluku da Crveni krst iz rezerve troši svoj novac kako bi produžio rad Narodne kuhinje.

Sekretar Crvenog krsta Milomir Nikolić kazao je da novcem koji ima ova ustanova Narodna kuhinja može da radi samo do 1. decembra.

"Učinili smo sve što smo mogli jer je u pitanju 850 korisnika Narodne kuhinje, koji se nalaze u veoma teškom materijalnom položaju. Moramo da potrošimo novac koji imamo da bi koliko-toliko produžili rad Narodne kuhinje. Većina ovih ljudi jede samo ovaj jedan obrok dnevno", kazao je Nikolić.

U opštini Kuršumlija niko od finkcionera nije želeo da daje bilo kakvu izjavu o radu Narodne kuhinje.

Većina korisnika besplatnog obroka izražava bojazan da će posle 1. decembra biti prepušteni sami sebi jer nisu u mogućnosti da obezbede hranu za sebe i svoje porodice.

Prema podacima kuršumlijskog Crvenog krsta većina korisnika su bivši radnici neuspešno privatizovanih preduzeća u ovom gradu.

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku nedavno je kuršumlijskom Crvenom krstu isporučilo dva šlepera osnovnih namirnica za rad Narodne kuhinje za narednih šest meseci. Ta hrana je smeštena u prvatnoj hladnjači, jer Crveni krst nema prostoriju za skladištenje hrane.

Iako postoje namirnice, kuhinja ne može da nastavi rad nakon 1. decembra zato što ne postoje sredstva za tekuće troškove

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: