Ministarka predstavila rebalans

Skupština Srbije je počela raspravu o predloženom rebalansu ovogodišnjeg budžeta koji predviđa uvećanje deficita za 13 milijardi dinara.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2010.

19:05

Default images

Ministarka finansija Diana Dragutinović je izjavila da je rebalans jedini način na koji Vlada može da reaguje na "kompleksnost okruženja“ u vreme ekonomske krize.

Ona je objasnila da se najveći deo povećanih izdataka iz državne kase odnosi na isplate pomoći najugroženijim gradovima i opštinama i subvencije privredi.

Predstavljajući rebalans budžeta u Skupštini Srbije, ona je istakla da je njime predviđen deficit republičkog budžeta od 120 milijardi dinara, pošto su rashodi 780 milijardi dinara, a prihodi 660 milijardi.

Dragutinovićeva je istakla da je rebalans u skladu sa dogovorom postignutim sa Međunarodnim monetarnim fondom, da konsolidovani deficit na nivou države ne bude iznad 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2010.

Ona je navela da su rebalansom transferi Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja povećani za sedam milijardi dinara za redovnu isplatu penzija, a 6,5 milijardi dinara izdvojeno je za jednokratnu pomoć penzionerima od 5.000 dinara.

U vladajućoj većini kažu da je namera Vlade Srbije da predloženim rebalansom očuva makroekonomsku stabilnost države, dok opozicija smatra da je to još jedan loš potez Cvetkovićevog kabineta.

"Statistički gledano, ovaj rebalans ne odstupa od 2009. Iako je predviđeni deficit od 120 milijardi dinara, bez obzira što je nešto veći, ne prevazilazi okvire koji su dogovoreni sa MMF, najvažnije da je veliki deo sredstava opredeljen za socijalno najugroženije stanovništvo i redovne isplate penzija“, kaže šef poslanika SPS Branko Ružić.

“Ne može se krajem novembra ili u decembru donositi na potpis ponovna overa koalicionog ugovora partnera, koji ovim rebalansom ne da ne žele išta da učine da poboljšaju standard stanonvištva, već žele da delu biračkog tela kome se udvaraju sve vreme pokažu da rade nešto za njih i da treba da opravdaju glasove koje su dobili, već one koje će dobiti“, smatra poslanica SNS Jorgovanka Tabaković.

Šef poslaničke grupe Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović je izjavio da ta stranka neće podržati predloženi rebalans budžeta za 2010. godinu.

Jovanović je rekao da bi rebalans imao smisla ukolio bi najavio potpuno drugačiju orijentaciju u narednoj godini, a izlaganje je iskoristio za kritiku loše ekonomske politike Vlade.

Kako je naveo, ekonomska politika Vlade Srbije je "izgubila ključnu bitku", i to ne u zadovoljavanju dnevnih potreba, već u stvaranja fundamentalnih osnova za potpuno drugačiji odnos države prema društvu i građanima.

Jovanović je rekao da nije ekonomska kriza učinila Srbiju manje konkurentnom, već je to posledica nespremnosti da se radi ono što treba da se radi, te kritikovao Vladu Srbije što, između ostalog, nije počela reformu penzionog sistema.

Pastor: Rebalans je protivustavan

Balint Pastor (FoNet)
Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor je izjavio da je predloženi rebalans budžeta za 2010. godinu protivzakonit i protivustavan, ali da će ta stranka, ukoliko vladajućoj većini bude neophodna podrška SVM, glasati za taj zakonski predlog.

Pastor je rekao da je on protivzakonit u odnosu na finansiranje lokalnih samouprava i protivustavan u odnosu na finansiranje Vojvodine, podsećajući da u Ustavu Srbije jasno piše da Vojvodina treba da dobije najmanje sedam odsto republičkog budžeta, a da 43 odsto tih sredstava treba da ide za kapitalne investicije na teritoriji te pokrajine.

On je objasnio da za SVM ciljevi rebalansa nisu sporni, ali da je sporno finansiranje Vojvodine, te je zatražio od Vlade Srbije da saopšti da li očekuje da SVM da podršku rebalansu.

"Ako kažete da ne možete da ga usvojite bez glasova SVM, mi ćemo ga podržati. Podržaćemo ga i zbog toga što će se primenjivati samo mesec dana. Ne želimo da budemo faktor nestabilnosti", rekao je Pastor i Vladu Srbije upitao da li vodi računa o zahtevima SVM u pripremama budžeta za narednu godinu.

SVM, prema njegovim rečima, neće podržati budžet za 2011. godinu ukoliko sume u njemu budu iste kao u predloženom rebalansu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: