Srbija, STO i intelektualna svojina

Srbija će 2011. pristupiti Svetskoj trgovinskoj organizaciji što će uticati na odnos prema intelektualnoj svojini, izjavio Mihailo Vesović iz Privredne komore.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.11.2010.

14:59

Default images

Potpredsednik PKS je kazao da treba računati i na to da će Srbija tokom 2011. postati kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, čime će se neki procesi ubrzati.

"Predigra za EU, koja se zove CEFTA, je nešto gde upravo ova pravila treba da se poštuju na mnogo ozbiljniji način i da se značajnija pažnja posveti oblasti intelektualne svojine", rekao je Vesović.

Prema njegovim rečima, privreda je ta koja treba da crpi sve tekovine poštovanja prava intelektualne svojine i svega onoga što je sadržano u Strategiji razvoja intelektualne svojine.

Usvajanje Strategije je, planom rada Vlade Srbije, predviđeno za decembar.

Profesor Pravnog fakulteta Slobodan Marković, koji je i sastavio prvi tekst nacrta Strategije, rekao je da ona nije inovaciona, nego se zasniva na Strategiji održivog razvoja, kao jedan njen segment.

On je kazao da Strategija predstavlja spisak dugoročnih ciljeva u pogledu razvoja intelektualne svojine koji su vrlo realni i da sadrži opis mera koje treba preduzeti da bismo se približili ciljevima.

Direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić je navela da je i Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) podržala strateški pristup planiranju poslova, napominjući da takvu Strategiju nemaju ni sve zemlje EU.

"Ona će pomoći da se analizira stanje u ovoj oblasti i obezbedi sprovođenje prava, kao i da se spreči piraterija i krivotvorenje", zaključila je Totićeva.

Sekretar odbora za Tehnološke inovacije PKS Danica Mićanović je navela da je Komora svesna značaja intelektualne svojine, ekonomije inovativnog društva i ekonomije zasnovane na znanju.

Ona je rekla da PKS ima potpisan Memorandum o saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu Srbije i da dve institucije zajedno pokušavaju da pruže kvalitetne informacije, jer kapital znanja koji Srbija poseduje treba da se vrednuje.

Materija intelektualne svojine je u Strategiji podeljena u četiri celine - pravno-institucionalni osnov zaštite, suzbijanje i kažnjavanje povreda prava intelektualne svojine, privredna primena i podizanje javne svesti o značaju intelektualne svojine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: