Malovićeva: Ispunićemo sve obaveze

Ministarka pravde Snežana Malović je izjavila da je Srbija odlučna da ispuni sve preostale obaveze prema Haškom tribunalu i Mladića i Hadžića isporuči tom sudu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2010.

16:11

Default images

Malovićeva je rekla da je potraga za Mladićem i Hadžićem intenzivna i da je sigurno da će oni biti procesuirani za dela koja su počinili.

"Politički i svaki drugi interes nije da se oni šetaju slobodno", poručila je ministarka pravde, dodajući je stav Srbije po pitanju ratnih zločina jasan, a to je utvrđivanje pune istine i osuda svih ratnih zločinaca.

Malovićeva je napomenula da su suđenja za ratne zločine veliki izazov za srpsko pravosuđe, ali da je ono u dosadašnjim postupcima pokazalo da je sposobno za njih.

Ona je dodala da zato očekuje da će Haški tribunal Srbiji ustupiti određene predmete, a da 'e priključivanje pomoćnog osoblja zaposlenog u sklopu projekta misije OEBS sudovima u Srbiji u radu na slu;ajevima ratnih zločina predstavljati jačanje kapaciteta tih sudova.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je rekao da "neće imati spokoja dok poslednja dva haška optuženika ne budu odgovarala za zločine za koje se terete".

"Obračun sa ratnim zločinima nije fiksacija jedne grupe ljudi ili jedne generacije. Kao što ja neću imati spokoja dok Mladić i Hadžić ne budu odgovarali za zločine za koje se terete, tako ni generacija koja sada stasava neće naći svoj mir dok se ratni kriminalitet ne iznese na videlo, procesuira i osudi", rekao je Vukčević.

On je dodao da ga raduje što Srbija u tom poduhvatu nije sama, a da je projekat misije OEBS primer svrsishodne saradnje.

Šef misije EU u Srbiji Vensan Dežer je izjavio da projekat "Pravda i ratni zločini", koji finansira 20 dodatnih radnih mesta do oktobra 2011. godine, a čiji je cilj stručno usavršavanje onih koji postupaju u slučajevima ratnih zločina, predstavlja važan elemenat u saradnji sa Haškim tribunalom, podsetivši da je to uslov za sticanje kandidature za članstvo u EU.

"Značaj projekta je u pružanju podrške pravosuđu Srbije, u cilju ojačanja njegovog kapaciteta", rekao je Dežer, dodajući da će on pomoći i bržem procesu pristupanja Srbije EU.

Projekat je vredan četiri miliona evra, finansira ga EU, a sprovodi OEBS u partnerstvu sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međuregionalnim institutom UN za istraživanje kriminaliteta pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: