Srpski tužioci uskoro kao američki?

Nacrtom zakonika o krivičnom postupku tužioci će dobiti veća ovlašćenja, po kojima će da vode tužilačku istragu kao što je to u američkom zakonodavstvu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2010.

13:34

Default images

U Tužilaštvu su zadovoljni rešenjima, sudije imaju pojedine primedbe, dok ministarka pravde poručuje da će novi zakonik obezbediti efikasniju borbu protiv kriminala.

Novi zakonik će dati snagu tužbi koja je nedostajala, ističu tužioci, koji će preuzeti ovlašćenja istražnog sudije.

U okviru tužilačke istrage samostalno će voditi krivični postupak, prikupljati dokaze i upravljati radom policije. Na taj način se skraćuju pojedini rokovi u postupku pošto će se izbeći da okrivljeni i svedoci budu saslušavani nekoliko puta.

"Smatram da u javnim tužiocima i zamenicima javnih tužilaca u našoj zemlji ima dovoljno profesionalne volje i umeća da ovaj deo postupka preuzmu na sebe i da upotpune postojeći sistem vođenja pretkrivičnog postupka, koji omogućava tužiocima da na neposredniji način utiču na njegov tok i svojim efikasnim odlukama značajno ubrzaju trajanje priprema za otpočinjenje glavnog pretresa", kaže Zagorka Dolovac, republička javna tužiteljka.

Sav teret dokazivanja krivice pada na tužilaštvo, sudovi neće imati obavezu da istražuju više od onoga što se traži u optužnici i žalbama. Sudije imaju primedbe na pojedine odredbe.

Suvišno je na primer uvođenje branioca u pripravnosti, jer se time, kako smatra predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović, postupak usporava i čini neefikasnim.

"Ne mogu da kažem da sam zadovoljna sa svim rešenjima koja su se našla u nacrtu zakonika o krivičnom postupku, ali smatram da će komisija koja je radila na ovome imati u vidu predlog i primedbe koje je dao predlog sudija vrhovnog kasacionog suda i ostale sudije u Republici Srbiji", rekla je Mesarovićeva.

Stožer svakog, pa i novog srpskog krivičnog postupka mora biti pravo na pravično su]enje predviđeno evropskim standardima, poručila je ministarka pravde Snežana Malović.

"Rešenjima u novom Zakoniku o krivičnom postupku obezbedili smo efikasnije mehanizme koji će omogućiti da borba protiv organizovanog kriminala ostvari još bolje rezultate i da kriminalci ni na koji način ne izbegnu odgovornost", navela je Malovićeva.

Ona najavljuje da će u najkraćem mogućem roku vlada usvojiti nacrt zakonika i proslediti ga Skupštini Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: