Protest radnika čačanske Čipsare

Više desetina radnika čačanske Čipsare protestovalo ispred fabrike jer su posle stečaja ostali bez posla. Ministarstvo ekonomije poručuje da ima rešenje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2010.

16:02

Default images

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zoran Zečević kaže da ministar ekonomije nije ispunio obećanje da će po stečaju svi radnici ostati zaposleni.

Zečević kaže da je stečajna upravnica Verica Zlatanović-Kostić po dolasku u fabriku podelila rešenja o prekidu radnog odnosa za svih 130 radnika i postavila privatno obezbeđenje koje ih sprečava da uđu u fabriku.

Zečević je dodao da fabrika od uvođenja stečaja ne radi. Vlasnik Čipsare Slaviša Purić je već nekoliko meseci u zatvoru zbog nezakonitog poslovanja, a Više tužilaštvo u Beogradu je naložilo privremeno oduzimanje njegove imovine.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije je saopštilo da postoji rešenje za fabriku PIK Čačak, ali da bi se pokrenula proizvodnja u Čipsari, a zaposleni počeli da rade, neophodno je da se prvo reši pravni status fabrike.

U saopštenju se navodi da je, zbog komplikovane situacije u Čipsari, bilo potrebno da se preduzeće prvo uvede u stečaj, što podrazumeva da radnici odu na tržište rada.

Odlazak na tržište rada je zakonska procedura u postupku stečaja koja se mora poštovati i u datim pravnim okolnostima, predstavlja međukorak, koji je neophodno preduzeti da bi radnici bili ponovo angažovani, dodaje se u saopštenju.

Do ponovnog pokretanja proizvodnje, Ministarstvo ekonomije će voditi brigu o tome da radnici koji su do sada radili u fabrici budu zbrinuti do konačnog rešenja.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ostaje pri stavu da PIK Čačak mora da radi zbog značaja za taj region, jer je Čipsara važna ne samo za 130 radnika koji direktno rade u toj fabrici, već zbog poljoprivrednih proizvođača koji su oslonjeni na ovu fabriku, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je u svakodnevnoj komunikaciji sa zaposlenima Čipsare, koji su upoznati sa činjenicom da se u datim okolnostima pronalazi rešenje da fabrika ponovo proradi na zdravim osnovama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: