Tadić: Pomoć razvoju Sandžaka

Predsednik Srbije Boris Tadić je tokom posete Novom Pazaru rekao da će država učiniti sve da se poboljša ekonomska situacija u Sandžaku, uprkos teškoćama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2010.

12:06

Default images

U pratnji su bili i ministri iz Sandžaka Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

On je izjavio da će se nastaviti investicije i izgradnja infrastrukture, koja je, prema njegovim rečima, trebalo da bude završena decenijama unazad.

Predsednik Srbije obišao je radove na obilaznici oko Novog PAzara ka Tutinu. Tom prilikom je rekao da je Vlada Srbije prva koja ulaže sredstva, oko 900 miliona dinara u putnu infrastrukutru u tom regionu.

Ocenio je da u Sandžaku postoje dobri potencijali da razvoj poljoprivrede i industrijskog centra. On je kazao da je doneta odluka da autoput prema Crnoj Gori prođe preko Pešterske visoravni i da se ovaj kraj gasovodom u naredne tri godine poveže sa ostatkom Srbije.

Tadić je rekao da ministri Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, zajedno sa kolegama u Vladi Srbije, iznalaze mogućnosti da se deo investicija usmeri u Sandžak. "Mislim da postoje ozbiljni potencijali za razvoj", rekao je on.

Tadić je naveo da Srbija investira značajna sredstva u izgradnju infrastrukture i dodao da su to poslovi koje je trebalo završiti decenijama unazad.

"Mi ćemo ih završiti u ubrzanom ritmu. Doneli smo odluku da, pored puteva kao što je obilaznica oko Novog Pazara, izgradimo autoput prema Crnoj Gori, koji bi prošao preko Pešterske visoravni", rekao je Tadić.

"Potrebno je učiniti mnogo toga, napraviti infrastrukturne veze i preduzeća u kojima bi ljudi radili", kazao je Tadić.

On je naveo da su mnoga preduzeća koja su radila prošlog veka ovde ugašena i čitavi sektori privrede su usahli.

Odgovarajući na pitanja novinara Tadić je rekao da pravo Bošnjaka na svoju kulturu i jezik ne smeju da budu dovedena u pitanje i da su verska prava regulisana zakonom.

"Znamo kako je teško ovde živeti i sa kakvim se siromaštvom građani susreću i znamo i znam da su mnoga preduzeća koja su nekada dobro radila u ovom kraju ugašena, ali je i u teškim okolnostima Vlada Srbije spremna da izdvoji značajne investicije za ovaj kraj", kazao je Tadić.

Susret sa Teodosijem

Foto: Beta
Tadić je po dolasku u Pazar obišao najpre crkvu svetih apostola Petra i Pavla, poznatiju kao Petrova crkva, gde ga je dočekao novoimenovani vladika raško-prizrenski Teodosije.

Predsednika Tadića uz vladiku Teodosija dočekalo je i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i kulturno-umetničko društvo iz Raške, koje je u znak dobrodošlice predsedniku otpevalo pesmu "Ovo je Srbija".

Tadić je posetio jednu srpsku i jednu bošnjačku porodicu - Avdoviće u selu Rasno, i Rakočeviće u selu Buđevo.

Sandžački muftija Muamer Zukorlić se nije susreo sa Tadićem, a za Radio Slobodna Evropa je izjavio da nije ni znao da predsednik Srbije dolazi u posetu.

Iako su po većini pitanja podeljeni, deo političkih predstavnika u Sandžaku je jedinstven u nadi da dolazak Tadića signalizira ozbiljniji pristup problemima koji su duže aktuelni u tom regionu.

Predsednik Sandžačke narodne partije Mirsad Đerlek pozitivno ocenjuje dolazak predsednika Tadića u Novi Pazar, s obzirom na to da, kako je rekao, građani očekuju njegovo aktivno uključivanje u rešavanje nagomilanih problema, kakvi su podele u Islamskoj zajednici, i rešavanje pitanja Bošnjačkog nacionalnog veća.

“S obzirom da predsednik može da da značajan doprinos u stabilizaciji prilika u Sandžaku, očekujem da će se u narednom periodu ovoj regiji posvetiti više pažnje i da se nagomilani problemi neće bacati pod tepih”, kaže Đerlek za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: