Uspešne dame prošetale gradom

Projekat "Podeli svoje znanje - postani mentorka" počeo je mentorskom šetnjom od Terazija do Kalemegdana.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.11.2010.

14:23

Default images

Radi se o projektu čiji je cilj da uspešne dame različitih profesija prenesu svoja znanja i iskustva ženama koje su na početku karijere.

U projektu učestvuje više od 40 mentorki, među kojima su glumice Mirjana Karanović i Ana Sofrenović, novinarke Antonela Riha i Brankica Stanković, kao i potpredsednica Skupštine Gordana Čomić.

Projekat su pokrenuli ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Evropski pokret Srbije i "Erste" banka,

Projekat, koji će trajati do 2011. godine, zamišljen je tako da kroz niz okruglih stolova mentorke i njihove učenice razgovaraju o svojim uspesima, ali i o profesionalnim izazovima.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić je istakla da, bez obzira na to što je u Srbiji pravni okvir za aktivno učešće žena u političkom životu uspostavljen, mali procenat žena aktivno učestvuje u političkom životu.

"Samo oko 20 procenata od ukupnog broja poslanika srpskog parlamenta su žene", rekla je Bobićeva i istakla da taj projekat ima za cilj da omogući ženama Srbije lakši prustup tržištu rada.

Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik je rekla kako je zadovoljna što ta ambasada pomaže ovu akciju i dodala da se nada da će projekat postati tradicionalan.

Prva mentorska šetnja u Srbiji je održana u decembru 2008. godine u Beogradu i Nišu, kada se na jednom mestu okupilo više od 15 uspešnih žena iz oblasti biznisa, javnog života i nevladinog sektora.

Ovogodišnja mentorska šetnja je održana i u Argentini, Egiptu, Gani, Indoneziji, Nigeriji, Ekvadoru, Svazilendu i Ugandi.

Ideja o mentorskim šetnjama potekla je od bivše vlasnice "Oksigen medija" Džeraldin Lejbon, koja je šetnje raširila po SAD i tako inspirisala učesnice programa "Globalno žensko mentorsko partnerstvo" da učine isto u svojim zajednicma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: