Svetski dan deteta

U Srbiji se danas, kao i širom sveta, obeležava Svetski dan deteta, u okviru proslave godišnjice potpisivanja Konvencije UN o pravima deteta.

Izvor: B92

Subota, 20.11.2010.

00:58

Default images

Međunarodna zajednica je tom konvencijom usvojenom 1989. godine zvanično utvrdila posebna prava deteta.

Nakon njenog ozvaničenja, doneseno je i više deklaracija koje uređuju konkretna prava. Ipak, one, po mišljenju mnogih, nisu sačuvale mališane od raznih oblika nasilja.

Tim povodom udruženje "Roditelj" pokrenulo je kampanju "Siguran zagrljaj Zemuna", u nameri da ukaže na važnost zaštite dece od zlostavljanja i zanemarivanja u Srbiji.

U tom udruženju ističu da su svi vidovi i oblici nasilja (fizičko, seksualno, psihičko, ekonomsko) u porastu, uprkos tome što smatraju da je teško dati tačne podatke o stvarnim razmerama nasilja nad decom u Srbiji.

To udruženje je tokom kampanje praćenja medijskih napisa o slučajevima nasilja nad decom utvrdilo da je tokom protekla četiri meseca evidentirano više od 100 objava, a to su samo slučajevi koji su zainteresovali medije.

Kako smatraju u "Roditelju", objavljeni podaci svakodnevno opominju da je nasilje nad decom sve učestalije a obezbeđivanje sigurnosti i zaštite dece je, prema njihovim rečima, jedino moguće sprovođenjem mera prevencije, kao i edukacijom i boljom informisanošću građana kroz medije o preventivnim merama i sistemima zaštite.

UN za mirno detinjstvo mališana u svetu

Milionima dece širom sveta uskraćeno je pravo da uživaju u detinjstvu zbog izloženosti nasilju u konfliktima u svetu, saopštili su zvaničnici Ujedinjenih nacija povodom Svetskog dana deteta.

"Odrastajući u konfliktima, deca gube bezbrižno i naivno detinjstvo pošto ih regrutuju da bi se borila i bila ubijena i ranjena, odvajaju ih od porodica i škole", naveli su u saopštenju specijalna predstavnica generalnog sekretara UN za decu u oružanim konfliktima Radika Kumarasvami i šef mirovnih misija UN Alan Le Roa, preneto je na sajtu svetske organizacije.

Kumarasvami Le Roa su takođe skrenuli pažnju na potrebe dece u Avganistanu, Burundiju, Čadu, Obali Slonovače, Demokratskoj Republici Kongu, Haitiju, Iraku, Libanu, Mjanmaru, Somaliji, Sudanu, Palestinskim teritorijama, i svim drugim zemljama koje su pogođene sukobima.

Dvoje zvaničnika su, istovremeno naglasili dostignuća koje su UN postigle tokom prošle decenije na zaštiti dece u oružanim sukobima, kao i potrebu da im bude obezbeđeno mirnije detinjstvo.

U zajedničkim naporima sa organizacijom UNICEF i drugim patnerima, samo ove godine uz pomoć mirovnih snaga u DR Kongu, oslobođeno je više od 1.000 dece iz redova oružanih grupa u toj zemlji.

U međuvremenu, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton potvrdila je svoju privrženost zaštiti prava dece širom sveta, naglašavajući da to ostaje ključna komponenta politike EU u zaštiti ljudskih prava.

U saopštenju objavljenom danas u Briselu, Visoka predstavnica Ešton je navela da se prava dece krše, nažalost, svuda u svetu i da će nastojati da to bude okončano, ne samo u principu već i u praksi, kako bi sva deca uživala u potpunosti u svojim pravima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: