Uhvaćeni atomi antimaterije

Fizičari u evropskom centru za atomsku fiziku CERN uspeli su po prvi put da izdvoje antimateriju.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.11.2010.

14:04

Default images

To revolucionarno otkriće bi moglo da im omogući da bolje razumeju poreklo univerzuma.

Naučnici u centru CERN, kod Ženeve, uspeli su da izdvoje i "uhvate" 38 atoma antimaterije vodonika, u magnetskom polju.

To je trajalo šestinu sekunde, što je dovoljno vreme da omogući naučnicima da počnu da izučavaju strukturu antimaterije.

Značajne posledice za dalje istraživanje

Da li smo na korak bliže intergalaktičkim putovanjima nalik na ona prikazana u seriji i filmovima Zvezdane staze?

Zaljubljenici u naučnu fantastiku možda se sećaju da je svemirski brod Enterprajz iz Zvezdanih staza kao gorivo koristio antimateriju.

No, antimaterija ne spada isključivo u domen naučne fantastike.

Naučnicima je konačno pošlo za rukom ne samo da je izoluju, već i da je na trenutak sačuvaju, što je, kažu, mnogo važnije.

Šta je zapravo antimaterija, za BBC objašnjava Tara Širz, fizičar sa univerziteta u Liverpulu:

"Antimaterija je kao neobična verzija obične materije, od koje se sastoji sve što nas okružuje. Antimaterija izgleda kao obična materija, ali ima suprotan elektirčni naboj - sve ostale njene osobine su prilično slične osobinama materije. Ono što je takođe čudno kada je reč o antimateriji je činjenica da u dodiru sa običnom materijom ona nestaje i pri tom oslobađa ogromnu količinu energije. Evo primera - četvrtina grama antimaterije u dodiru sa četvrtinom grama materije ima eksplozivnu silu 5 kilotona TNT-a. To je glavna krakteristika antimaterije i zbog toga se ona često pominje u naučnoj fantastici."

Naučnici su i ranije uspevali da izoluju antimateriju, ali ona je istog trenutka nestajala, upravo zbog toga što se uništava u dodiru sa normalnom materijom.

Ovog puta naučnicima je uspelo da je sačuvaju tako što su atome antivodonika stavili u, kako je opisuju, magnetnu vakuum flašu.

To je trajalo tačno petinu sekunde.

No, i petina sekunde je više nego dovoljno da naučnici obave što su naumili, kaže prof Pol Nolan sa univerziteta u Liverpulu:

"Za fizičare je petina sekunde dosta dugo - u tom periodu možemo da izvršimo sva potrebna merenja. Ono što hoćemo da izmerimo možemo da izmerimo i u milion puta kraćem periodu."

Dokaz o mogućem sačuvanju antimaterije

Eskperiment u CERN-u je pri tom pokazao da bi antimaterija mogla da se izoluje i na duži period, dodaje Tara Širz:

"Ovo je prvi dokaz principa da atomi antimaterije mogu da se sačuvaju. To je sjajno, jer smo antimateriju pokušavali da izučimo na raznorazne teoretske načine. Sada nam se pružila prilika da je proučimo dok ona stvarno postoji. U drugim eskperimentima bavili smo se samo dokazima njenog postojanja, odnosno dokazima da je bila tu pre nego što je nestala u dodru s materijiom. Činjenica da je u CERN-u izolovano 36 antiatoma vodonika, na oko petinu sekunde, predstavlja ogroman uspeh, jer nam pokazuje da magnetska flaša u kojoj su uhvaćeni zaista funkcioniše. Tu tehnologiju je sada neophodno usavršiti, pa ćemo možda moći da ih izolujemo na duže vreme."

Fizičari su izuzetno uzbuđeni zbog uspeha ostvarenog u CERN-u, jer će im, nadaju se, pomoći da saznaju da li su neke od osnovnih pretpostavki o nastanku i prirodi svemira tačne, kaže profesor Nolan:

"Ja sam fizičar, i za mene je osnovni cilj da bolje razumem prirodne zakone. Jedna od osnovnih pretpostavki fizike je da se materija i antimaterija ponašaju istovetno. Svi fizičari na svetu žele da saznaju da li je to tako. Ako jeste, onda ćemo znati da je naša pretpostavka tačna. Ako nije, onda moramo da odgovaramo na čitav niz novih pitanja. A ako me pitate za neku praktičnu primenu ovog eksperimenta, mogu da vam kažem da u svemirski brod Enterprajz nećemo skoro sipati antimateriju. Ona potencijalno svakako može da bude izvor energije, ali daleko smo od toga."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: