Haiti: Zaoštravanje demonstracija

U Haitiju se zaoštravaju protesti lokalnog stanovništva protiv pripadnika mirovnih misija UN, jer ih smatraju odgovornim za širenje kolere u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.11.2010.

10:36

Default images

Osim toga, protestanti smatraju i da mirovnjaci neopravdano koriste silu prema njima.

Prema izjavama lokalnih vlasti i svedočenju kamermana televizije američke agencije AP, u sukobima u gradu Kap-Haitijenu, gde protesti traju od ponedejka, zabeležene su tri žrtve.

Kamerman televizije AP je bio prisutan kada su mirovnjaci UN juče otvorili vatru na demonstrante pošto su prethodno blindiranim kolima pokušali da prođu kroz jednu barikadu.

Pošto im to nije uspelo, izašli su iz vozila i pokušali da uklone prepreku kada su ih demonstranti napali.

Mirovnjaci su u toj situaciji otvorili vatru, ubili jednog demonstranta i troje ranili u lice, stomak i u nogu.

Telo ubijenog demonstranta, sa smrtonosnom ranom u levom pazuhu, videli su prisutni reporteri, tvrdi kamerman televizije AP.

Američka agencija navodi da mirovnjiaci UN demantuju da su otvarali vatru i insistiraju da na tom mestu uopšte nije ni bilo pucnjave.

Međutim, mrovnjaci su priznali da je početkom ove sedmice jedan pripadnik snaga UN ubio jednog demonstranta, kako je rečeno, "u samoodbrani", navodi agencija dodajući da su tog dana ubijena dva demonstranata.

Oko 1.000 ljudi je 15. novembra protestvovalo ispred baze nepalskih mirovnjaka u gradu Kap-Haitijenu, drugom po veličini na Haitiju, kriveći ih za neadekvatno reagovanje na koleru i nedostatak sanitarnih uslova što je dovelo, smatraju, do širenje te bolesti.

Pretili su i da će zapaliti bazu, pa je lokalna policija upotrebila suzavac.

Protesti su od tada nastavljeni i ispred drugih baza UN u tom gradu, kao i ispred policijskih stanica, a neki od demonstranata su uzvikivali i političke parole pozivajući da "kolera ujedini", prenosi AP.

Zbog situacije na severu Haitija, mirovnjaci su otkazali dopremanje avionima oko tri metričke tone neophodnih medicinskih i drugih sredstava za obolele i sprečavanje širenja kolere.

Epidemija kolere na Haitiju je izbila pre više od tri nedelje, a dosad je registrovano više od 1.000 smrtnih slučajeva, dok je u bolnicama više od 16.700 obolelih.

Medicinski stručnjaci UN procenjuju da kolera može da se proširi na oko 200.000 Haićana i da će tokom naredne godine biti potrebno više od 160 miliona dolara pomoći kako bi se epidemija suzbila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: