EU: Uneti izmene u "Južni tok"

U rusko-bugarski sporazum o izgradnji gasovoda "Južni tok" moraju da se unesu izmene kako bi bio u skladu sa pravilima Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.11.2010.

08:48

Default images

To je izjavila Marlina Holcner, zvanična predstavnica evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera.

Prema njenim rečima, dokument mora da se dopuni stavkom koja će garantovati "energetskim kompanijama EU jednake uslove za pristup gasovodu".

U suštini, sporazum mora da se prilagodi bloku energetskih akata Evropske unije, takozvanom Trećem energetskom paketu, koji propisuje konkurenciju na energetskom tržištu EU, uključujući obavezni ravnopravan pristup energetskih kompanija transportnoj infrastrukturi, kao i obavezno odvajanje struktura za prenos energenata od kompanija proizvođača energetskih sirovina.

Inače, Treći paket EU o liberalizaciji energetskog tržišta stupa na snagu marta 2012. godne.

S druge strane, ruski premijer Vladimir Putin je, na konferenciji za medije u Sofiji, upozorio da realizacija tog paketa nosi sa sobom rizik rasta cene energenta zbog nedovoljnih ulaganja u razvoj infrastrukture i uključivanje suvišnih posrednika u lanac isporuka.

Prema rečima Putina, odluku EU "diktirale su dobre namere, ali je teško predvideti posledice takvih odluka".

U skladu sa stavovima trećeg energetskog paketa, "kompanije vlasnici cevovoda nemaju mogućnost da transportuju gas tim cevovodima, tako da će se pojaviti male kompanije, koje nemaju nikakve veze sa proizvodnjom energenata, što će svakako biti dodatni pritisak na krajnju cenu", primetio je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: