Nezadovoljni podelom master kvota

Nezadovoljstvo studenata u Nišu i Kragujevcu zbog kvota za master studije. Ogorčeni profesori tvrde da su njihovi fakulteti omalovaženi.

Izvor: B92

Utorak, 16.11.2010.

00:27

Default images

Kvote za master studije, koje je usvojila Vlada Srbije, izazvale su buru nezadovoljstva studenata u Nišu i Kragujevcu.

Akademci, rukovodstva univerziteta i lokalna samouprava nezadovoljni su dobijenim brojem master mesta. Kragujevački studenti, njih 5.000, potpisali su peticiju koju su uputili Ministarstvu prosvete, a i kolege iz Niša su se obratile nadležnima i čekaju odgovor.

"Odobreno nam je svega 215 mesta za 11 fakulteta, a poređenja radi, samo jedan beogradski fakultet dobio je 310 mesta“, kaže Bojan Raković, potpredsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Kragujevcu.

"Najblaže rečeno naš univerzitet je doveden u omalovažavajući položaj. Ne znamo na osnovu kojih kriterijuma je to urađeno, tražimo da se ta odluka promeni i da nam se odobri najmanje 500 mesta za master studije“.

Studenti napominju da je, poređenja radi, Univerzitetu u Beogradu odobreno 2.569 mesta. Kako kažu, znaju da u Beogradu studira četiri puta više studenata nego u Kragujevcu, ali ne razumeju zašto je odobreno deset puta više budžetskih mesta za master studije. Mišljenja su da je reč o "lošoj računici" odgovornih u Ministarstvu prosvete.

"Da li je moguće da prema toj kvoti, jedan beogradski fakultet vredi više nego ceo Univerzitet u Kragujevcu, koji ima 11 fakulteta i 17.500 studenata“, pita se prof. dr Slobodan Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu, koji podržava studente.

Univerzitet u Nišu je od traženih 1.047 mesta za master studije dobio samo 411 ili 39 odsto.

Osim rektorata i studenata, Ministarstvu prosvete su se ovim povodom obratili i gradonačelnik Niša Miloš Simonović i predsednik Skupštine grada Mile Ilić.

"Dobili smo najmanje budžetskih mesta u odnosu na sve državne univerzitete u Srbiji, a samo je Mašinski fakultet u Beogradu dobio mesta koliko ceo naš univerzitet“, kaže za "Novosti" prof. dr Miroljub Grozdanović, rektor Univerziteta u Nišu.

"Ovakva odluka Vlade je direktno u suprotnosti sa strategijom ravnomernog regionalnog razvoja Srbije. Moralo se voditi računa da ka našem univerzitetu gravitiraju studenti koji nisu u mogućnosti da studiraju van Niša. Ovako će biti primorani da napuštaju Niš i odlaze gde su veće kvote“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: