Dodik stupio na dužnost

Milorad Dodik i zvanično je stupio na dužnost predsednika Republike Srpske.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.11.2010.

07:40

Default images

Novoizabrani predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dosadašnji premijer tog entiteta u Bosni i Hercegovini, inaugurisan je u Skupštini RS.

Sa novim predsednikom inaugurisani su i potpredsednici RS - Emil Vlajki iz hrvatskog i Enes Suljkanović iz bošnjačkog naroda.

Obraćajući se poslanicima, Milorad Dodik je izjavio da je za moguću BiH, koja je moguća samo sa RS i njenim nadležnostima koje su joj potvrđene Dejtonskim sporazumom.

"Ja sam za moguću BiH, a ona je moguća samo sa RS i nadležnostima koje su joj potvrđene Dejtonskim sporazumom. Oni koji sanjaju unitarnu BiH, ili koji se nadaju da će pod plaštom evropskih integracija razvlastiti RS, treba da znaju da mi nikada i ni pod kojim uslovima nećemo odustati od svoje autonomije, ni po cenu ulaska u Evropsku uniju", kazao je Dodik. Dodik je kazao da je i protiv toga da RS i Federacija BiH plaćaju neefikasnu i nepotrebnu administraciju u institucijama koje su kreirane na nivou BiH, ističući da ne vidi razlog zbog kojeg BiH ne bi mogla pristupiti EU kao decentralizovana složena federalno-konfederalna državna zajednica.

"U zabludi su svi koji veruju da bi širom promenom Ustava, BiH postala funkcionalnija državna zajednica. Nema tog Ustava koji će državu učiniti funkcionalnijom ukoliko ne postoji politička volja da se on sprovede", kazao je Dodik poručujući da je suština njegovog političkog angažmana RS i njena sigurnost, trajnost, neuništivost i bezbednost

Inauguraciji je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je potvrdio da Srbija želi najbolje moguće odnose sa BiH postujuci osnove Dejtonskog sporzuma.

“Mi ćemo nastaviti kao država Srbija da održavamo, izgrađujemo i dograđujemo specijalne paralelne veze sa Republikom Srpskom. To je naše legalno i legitimno pravo, vodeći računa o položaju srpskog naroda u čitavom regionu”, rekao je on.

“Milorad Dodik je moj prijatelj, ali i politički saradnik. Ono što je naša saglasnost to je da politika mira, saradnje i pomirenja nema alternativu”, poručio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: