Odvikavanje uz zdravstvenu knjižicu

Besplatna pomoć za odvikavanje od nikotina nudi se u četrdesetak savetovališta pri zdravstvenim ustanovama širom Srbije, piše "Politika".

Izvor: B92

Subota, 13.11.2010.

16:53

Default images

Prvog dana proterivanja nikotina iz Srbije više od 30 osoba potražilo je pomoć stručnjaka u Kabinetu za odvikavanje od pušenja koji radi pri Klinici za pulmologiju KCS.

Kako ističe dr Ika Pešić, šef kabineta za odvikavanje od pušenja, Klinika za pulmologiju je samo jedna od četrdesetak zdravstvenih ustanova pri kojima postoje savetovališta za odvikavanje od pušenja.

Ove institucije su otvorene na inicijativu Ministarstva zdravlja Srbije, gde rade timovi stručnjaka edukovanih da pušačima pomognu da se oslobode nikotinske zavisnosti.

Naša sagovornica ističe da je cele prethodne nedelje znatno povećan broj ljudi koji su pristupili programu odvikavanja od pušenja.

„Savetovališta za odvikavanje od pušenja u Beogradu se nalaze na Klinici za plućne bolesti KCS, Gradskom zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu, Dečjoj bolnici za plućne bolesti KBC ’Dragiša Mišović’, Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti, Savezu Srbije protiv pušenja i domovima zdravlja na Paliluli, Savskom vencu, Starom gradu, Voždovcu, Novom Beogradu, Zemunu i Mladenovcu.

Osim u prestonici, ovakva savetovališta rade i u 28 gradova Srbije, a adrese ovih zdravstvenih ustanova mogu se naći na sajtu Ministarstva zdravlja”, kaže dr Ika Pešić.

Važno je napomenuti da u ovim savetovalištima rade stručni timovi sastavljeni od lekara, medicinskih sestara, nutricionista, psihologa, pedagoga i socijalnih radnika, psihijatara i farmakologa koji ovaj posao obavljaju volonterski – u okviru svog radnog vremena ili nakon završetka posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: